Кабінет міністрів України схвалив залучення кредиту від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) на розвиток в Україні об’єктів інфраструктури в рамках Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), про це інформує народний депутат Олексій Гончаренко.

Як повідомляє Олексій Гончаренко з закритого засідання уряду в середу:

“1. Визнати за доцільне залучення коштів позики від Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту” Розвиток транс’європейської транспортної мережі “в розмірі 450 млн євро.

2. Міністерству фінансів укласти з Державним агентством автомобільних доріг України Договір про передачу коштів позики”,

– йдеться в копії проєкту розпорядження Кабміну, яку оприлюднив Гончаренко.

Транс’європейська транспортна мережа (TEN-T) – це планований набір автомобільних, залізничних, повітряних і водних транспортних мереж в ЄС. У січні 2019 року Єврокомісія (ЄК) визначився з обсягом інвестицій, необхідних для реалізації цих проектів. Вони обійдуться приблизно в 13 млрд євро і передбачають будівництво в цілому 4,8 тис. кілометрів автомобільних і залізничних магістралей, 6 портів і 11 логістичних центрів, а також аеропортів і пунктів перетину кордону.

ЄК та Всесвітній банк розробили й оприлюднили цьогоріч у січні орієнтовний план дій з інвестицій в TEN-T для розвитку транспортного сполучення та забезпечення економічного зростання в країнах “Східного партнерства”. В цей план включено 39 українських інфраструктурних проєктів. На ці проєкти передбачено майже 4,5 млрд євро фінансування.