“Інтерпайп” може знизити виробництво на 30-50% в наступні півроку. Компанія розглядає кілька сценаріїв роботи, але нинішня криза не піддається прогнозуванню.

Українська трубно-колісна компанія “Інтерпайп” розглядає кілька сценаріїв роботи в другому і третьому кварталах поточного року. Вони припускають, що зниження обсягів виробництва і продажів може скласти від 30% до 50%, пише ЦТС.

За словами гендиректор “Іітерпайп” Фаді Храйбе, всі попередні кризи можна було оцінити і прорахувати з економічної точки зору. У той же час криза, в яку світ входить сьогодні, не піддається раціональним оцінками.

Серед основних негативних чинників глава компанії назвав зниження світових цін на нафту.

“У березні ціни обвалилися до мінімальних значень за останні 17 років, досягнувши 24-27 дол. за барель. При такій ціні, видобуток в США стає нерентабельним. Нафтовидобувні компанії консервують свердловини, зупиняють видобуток. Результат – істотне зниження споживання труб. Щоб залишитися на падаючому ринку, важлива конкурентна ціна, але і тут ми програємо – наша продукція обкладається 32% митом, – зазначив Фаді Храйбе. – Низькі ціни на нафту також негативно впливають і на обсяги споживання труб на Близькому Сході. Багато споживачів вже повідомляють про перенесення тендерів на більш пізній термін, не підтверджують обсяги в другому півріччі”.

Також скоротилося, за його словами, споживання труб на внутрішньому ринку у зв’язку з відмовою держкомпанії “Укргазвидобування” від збільшення видобутку газу.

Другий негативний фактор – вплив пандемії коронавируса на економіку Європи.

“Більшість європейських автобудівників вже оголосили про припинення виробництва на невизначений час. У зв’язку з карантином зупинені й інші промислові підприємства. Заморожені будівництва. На цьому тлі ми очікуємо зниження європейського ВВП. І як наслідок – зниження споживання продукції “Інтерпайп”, – додав топ менеджер.

Рані повідомлялося, що за підсумками перших двох місяців 2020 року компанія “Інтерпайп” збільшила виробництво залізничної продукції на 20,3% – до 35,7 тис. тонн, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За два місяці 2020 року обсяг випуску залізничних коліс збільшився на 16,9% у порівнянні з січнем-лютим минулого року і склав 31,8 тис. тонн. Випуск колісних пар у перші два місяці нинішнього року зріс на 59,2% до 2,9 тис. т. Крім того, зросло виробництво осей на 16,5%, до 0,8 тис. т.