Укрзалізниця планує у квітні 2021 року запропонувати ринку єдиний логістичний тариф на вантажні перевезення залізницею.

Укрзалізниця – це логістична компанія: вона пропонує ринку не вагони, а комплексну послугу з перевезення вантажів, – про це заявив голова правління АТ «Укрзалізниця» Володимир Жмак інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна». Він повідомив, що у квітні компанія запропонує ринку новий механізм нарахування тарифу, за якими перевозить вантажі.

У квітні ми плануємо запропонувати ринку єдиний логістичний тариф, так як тариф на перевезення складається з двох складових: регульованих державою (це доступ на шляху і тяга) і нерегульованих (вартість вагона)”, – заявив глава правління компанії.

Компанія пропонує три варіанти формування тарифу маршруту. Вартість та умови перевезення вантажів залежать від кількості вагонів і відстані. Він також зазначив, що оновлена послуга маршрутних поїздів дає можливість клієнтам Укрзалізниці чітко планувати оборот вантажу і швидкість перевезення, що є необхідною умовою для прискорення вантажообігу.

Володимир Жмак наголосив, що таке невдоволення мають ті компанії, які свого часу купили задешево старі вагони, завдяки тому, що в сусідніх країнах ввели обмеження на продовження термінів їх експлуатації. Це створило профіцит вагонів на українському ринку.

Крім цього, дуже багато вагонів Укрзалізниці були здані в оренду різним експедиторам за невигідною для компанії ціною, при цьому ринку вантажовідправників ці вагони пропонувалися вже в рази дорожче.

«Ще один важливий момент – неефективне використання своїх вагонів. Наведу як приклад наші зерновози. Коли я тільки прийшов у компанію, вони пропонувалися ринку по 1136 грн на день. А ринок в цей час оперував ціною у 563 грн/день. Зрозуміло, наші зерновози простоювали, тому що за такою ціною вони нікому не були потрібні, а приватні вагони – користувалися попитом. І в результаті частка УЗ, яку називають “монополістом”, на ринку вагонів опустилася до 19%», – констатував Володимир Жмак.

Раніше повідомлялося, що Укрзалізниця привела вартість оренди зерновозів до ринкової й частка компанії на ринку почала рости.