Укрзалізниця створює єдину акредитовану випробувальну лабораторію на базі Науково-впроваджувального центру (НВЦ) філії «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут залізничного транспорту» з метою посилення перевірки якості продукції залізничного транспорту. Очікуваний економічний ефект для компанії після втілення проєкту становитиме до 3 млн грн на рік.

З цією метою до вказаної філії було приєднано Головну вимірювальну хіміко-технологічну та екологічну лабораторію регіональної філії «Південно-Західна залізниця» і вже здійснено переведення всього діючого штату.

Франтішек Буреш, член правління АТ «Укрзалізниця», повідомив:

«Створення нового підрозділу дозволить розширити сферу акредитації випробувальної лабораторії на 103 нових метода випробувань. На сьогодні вже розпочато навчання фахівців новоствореного підрозділу; розроблено нову документацію системи управління якістю з врахуванням нових напрямків випробувань; підготовлено заявку до Національного агентства з акредитації України (НААУ) на розширення сфери акредитації НВЦ із врахуванням нових методів випробувань».

Підтвердження компетенції та отримання атестату на розширення сфери акредитації НВЦ заплановано на листопад 2020 року.

Укрзалізниця розширить доступний їй спектр випробувань за рахунок спектрального аналізу олив, мастил, сталей та чавунів. Також, з приєднанням вказаної лабораторії до філії «НДКТІ» проводитимуться науково-дослідні роботи щодо перевірки якості паливно-мастильних матеріалів, умов праці працівників на залізничному транспорті, зайнятих на важких та небезпечних видах робіт, тощо.

Запровадження НВЦ нових інноваційних методів контролю якості залізничної продукції дозволить отримати економічний ефект на рівні близько 3 млн грн на рік, зебезпечити надійність та безпеку перевізного процесу на більш високому рівні.