Зараз на УЗ профіцит вагонного парку. Як вирішити це питання? Відповіді видання Mintrans надав Роман Веприцький в.о. члена правління АТ “Укрзалізниця”.

Перший інструмент – обмежити ввезення іноземних вагонів. Моя позиція дуже проста – в Україні повинні ходити українські вагони наших власників, які не іноземних. Ми вже вийшли з цією ініціативою на Кабмін. Друге – це комплексне оновлення парку вагонів з урахуванням розуміння, скільки вагонів нам потрібно в піковий час. У нас зараз близько 200 тисяч вагонів, і якщо ми цей процес не зупинимо, то ще 50 тисяч можуть зайти в Україну. Нам для виконання вантажної роботи потрібно 120 тисяч вагонів.

Ще одна проблема – це їх стан і знову ми бачимо тут корупцію. У нас є прецеденти, коли вагон не має права експлуатуватися за своїми технічними характеристиками, а він успішно продовжує це робити. Ми починаємо місячник по виявленню цих вагонів, а їх десятки тисяч – звичайно, це не подобається тим, хто вклав в них гроші. Ми будемо зараз пропонувати їм державні програми з оновлення вагонного парку, то є, ми даємо альтернативу. У цій програмі братимуть участь держава, банки і, що особливо важливо, вагонобудівники. Наше завдання запустити наших вагонобудівників – це робочі місця, податки, зростання ВВП.

Вагони УЗ, які вже вийшли з ладу – різати на металобрухт?

Якість металу вагона до 1988 року випуску набагато краще, ніж у вагонів, які випускаються зараз. Ми будемо аналізувати стан цих вагонів і будемо приймати рішення – підлягає вагон ремонту чи ні. Якщо немає економічного обґрунтування, то будемо різати на металобрухт.

Позначки: , , ,