Відсьогодні російські вагони заборонені на митній території України ще на рік

Кабмін України подовжив до кінця наступного року заборону на ввезення залізничних вагонів, які були приписані до російської залізничної адміністрації або були у власності компаній-резидентів РФ. На сайті Кабінету Міністрів оприлюднили постанову №1304, в якій термін заборони подовжено до 31 грудня 2021 року.

Нагадаємо, що з листопада 2019 року в Україні діє заборона на ввезення застарілого рухомого складу РФ. Ембарго на вагони із вичерпаним терміном експлуатації було введено на три місяці раніше ніж планувалося, оскільки інформація про наміри таких обмежень призвела до стрімкого зростання ввезення вживаних вагонів із РФ, а попит на нові вітчизняні вагони різко скоротився.

Щоб урегулювати неправомірне використання на митній території України для внутрішніх перевезень вагонів комерційного призначення, які належать іноземним вагонним компаніям, 15 липня  2020 року КМУ заборонив ввозити в Україну вагони, серед залізничних адміністрацій приписки яких протягом останніх 6 років є або була залізнична адміністрація Російської Федерації.

З 2016-2019 роки в Україну було ввезено з РФ 18 тисяч вагонів, що вичерпали свій строк експлуатації, курсування яких в Росії заборонено. За перше півріччя 2020 року в Україну було завезено 539 старих вантажних вагонів з РФ. В умовах падіння обсягів перевезень надлишок вагонного парку створює тиск на ринок і спричиняє суттєве зниження вартості послуг операторів, крім того виникла проблема відстою завих вагонів.

Позначки: , ,