Менеджмент Укрзалізниці обговорив з представниками бізнесу умови нового договору приєднання про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом. У нараді взяли участь, зокрема, представники металургійного, зернового та гірничодобувного бізнесу. Під час обговорення директор з розвитку бізнесу Андрій Рязанцев попросив клієнтів-вантажовласників активно включатися та надавати пропозиції щодо умов нового договору на адресу pavlovich@uz.gov.ua. Наразі проект договору оприлюднено на офіційному сайті Укрзалізниці, обговорення та прийняття пропозицій від вантажовласників триватиме до кінця поточного тижня. Предметом нового договору є організація перевезення вантажів, надання вантажного вагона для перевезення, інших послуг, пов’язаних з організацією перевезення вантажів у внутрішньому та міжнародному сполученнях (експорт, імпорт) у вагонах різних форм власності (у тому числі залізниць інших держав), і проведення розрахунків за ці послуги.
«Впровадження договору приєднання суттєво спрощує його укладення, облік замовників та дозволяє в подальшому вносити зміни одночасно з усіма замовниками. Клієнти зможуть укладати договір та змінювати його в електронному вигляді. Процедура переукладання розпочнеться 1 серпня. Звертаю увагу, що коди платника, відправника та отримувача вантажів залишаться без змін», — пояснив директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.
Він перерахував зміни, передбачені новим договором приєднання, покликані спростити процедуру та надати максимально зручні сервіси для клієнтів, щоб зробити взаємодію вантажовласників із залізницею більш комфортною: 1) плату за користування власними вагонами перевізника АТ «Укрзалізниця» під час виконання вантажних операцій; 2) уніфікацію умов надання таких послуг: організації перевезень та накопичення власного порожнього рухомого складу замовників на місцях загального користування; перебування власного порожнього рухомого складу замовника на коліях погоджених станцій; організації накопичення вагонів з вантажем на станції відправлення або на шляху прямування для відправлення їх маршрутами (групами) на станції призначення; перевезення спеціальних вантажів. 3) послугу з обмеження використання кодів платника іншими особами. Нагадуємо, що 13 та 14 червня 2019 р. керівництвом Укрзалізниці проведено спільні наради з представниками Європейської Бізнес Асоціації та основними вантажовласниками за участі представників Антимонопольного комітету України та Державної регуляторної служби України щодо запровадження плати за користування власними вагонами перевізника АТ «Укрзалізниця» під час виконання вантажних операцій. Раніше за результатом опрацювання отриманих рекомендацій залізничники внесли відповідні зміни до Порядку визначення плати за користування власними вагонами перевізника АТ «Укрзалізниця» під час виконання вантажних операцій у частині введення: — безоплатного часу за користування вагонами до 12 години включно в разі проведення подвійної вантажної операції; — коригуючого понижуючого коефіцієнта, що застосовується до плати за використання вагонами перевізника вагонів та плати за перенесення наступної вантажної операції для вагонів, які приймаються до перевезення в складі маршрутної відправки. Коефіцієнт встановлюється рішенням правління АТ «Укрзалізниця»; — автоматичної зміни коефіцієнта порожнього пробігу та зміни коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів при здійсненні розрахунку плати за нездійснення наступної вантажної операції.Позначки: ,