Для збільшення експорту зернових вантажів потрібно не лише вдосконалювати логістику перевезень, а й розвивати інфраструктуру: будувати нові ефективні елеватори, збільшувати пропускну спроможність припортових та прикордонних станцій, про це повідомила прес-служба УЗ. На спільній нараді АТ «Укрзалізниця» (УЗ) та Українська зернова асоціація (УЗА) директор з розвитку бізнесу УЗ Андрій Рязанцев зазначив, що для забезпечення потреб ринку в перевезенні зернових, потрібно будувати додаткові потужності для зберігання цієї продукції:
«За нашими підрахунками, для ритмічних перевезень зернових упродовж року необхідні додаткові потужності для зберігання приблизно 13 млн т вантажів у припортових зонах, які потім у піковий сезон можна доправляти до портів або залізницею, або автомобільним транспортом», — зазначив директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.
Водночас представники УЗА зауважують, що для ефективних перевезень зернових вантажів потрібно не лише розвивати припортові станції, а й поліпшувати інфраструктуру на всій території країни. Це дасть змогу швидко транспортувати зернові з будь-якого регіону. За словами президента УЗА Миколи Горбачьова, нині є майже 1 тис. елеваторів, які не відповідають сучасним вимогам Укрзалізниці до перевезень, тому потрібні нові зерносховища та рівномірне їхнє розташування в регіонах.
«Бізнес готовий будувати елеватори в регіональному розрізі в тих місцях, де це буде ефективно. І сьогодні ми прагнемо спільно з Укрзалізницею визначити ці місця», — зазначив Микола Горбачьов.
Представники УЗА також звернули увагу на необхідність розвитку інфраструктури на західних кордонах України з Польщею, Словаччиною, а також Білорусю. В асоціації зазначають, щорічно Україна здатна експортувати в Європу через західні кордони приблизно 5 млн т зернових. Тож потрібно передбачити потужності для зберігання цього обсягу продукції на кордонах, зокрема на таких станціях, як Ковель, Мостиська, Мукачево, які найближче розташовані до європейської колії. Зростанню обсягів перевезення зернових сприятиме й збільшення кількості маршрутних зернових станцій. Окрім того, потрібні ефективні графіки перевезення зернових вантажів від тих станцій, які не є маршрутними.
ілюстративне фото
За результатами наради Укрзалізниця та УЗА планують підготувати спільне звернення до Уряду та Парламенту з пропозицією розглянути можливість пріоритизації перевезень сільськогосподарської продукції залізничним транспортом у період пікових перевезень, а також розробити програми стимулювання будівництва сучасних зерносховищ у припортових зонах та на кордонах України із сусідніми державами.
ілюстративне фото
Позначки: , , , , ,