BOMBARDIER опублікував свої консолідований звіт за 2019 рік, підтвердивши падіння доходів у підрозділі перевезень на 7% (з 8,9 млрд доларів у 2018 році до 8,2 мільярда доларів у 2019 році), наступного дня після того, як Alstom повідомив про можливу угоду з поглинання свого суперника, інформує RJ.

Як повідомляв REUA з посиланням на Bloomberg, що Bombardier  та Alstom ведуть попередні переговори про можливе поглинання, оскільки канадська фірма прагне оптимізувати свої активи після дорогого розширення в космічному просторі. Новини про запропоновану угоду вперше повідомили у січні.

Загальний обсяг замовлення Bombardier збільшився на 1% з 9,9 млрд. дол. США до 10 млрд. дол. США у 2019 році. Однак скоригована Ebitda знизилася на 75% з 851 млн доларів до 213 млн доларів США. Ebit знизився на 97% з 774 млн доларів США у 2018 році до 22 млн доларів у 2019 році.

Складний рік
Результати завершили важкий рік для виробника, який був відзначений затримками та проблемами з постачанням поїздів, а також втратами від його авіаційного сегменту. Оголошення попередніх результатів 16 січня призвело до падіння ціни акцій Bombardier на 36% до 52-тижневого мінімуму – 1,14 дол. США. Однак з цього моменту вона відновилася до 1,63 долара США, все ще трохи більше половини 52-тижневого максимуму – 3,08 долара США.

Компанія підтвердила, що повністю вийшла з комерційної аерокосмічної галузі, продаючи свою частку у партнерстві A220 з Airbus. Комерційний аерокосмічний бізнес Bombardier у 2016 році втратив приблизно 400 мільйонів доларів США і щорічно витрачав приблизно 1 мільярд доларів США. Компанія каже, що вирішення долі цього активу було фундаментальним кроком у оптимізації портфелю.

“Протягом минулого року транспорт продовжував прогресувати через поворот, повторно синхронізуючи виробництво та скидаючи певні графіки реалізації проектів, одночасно інвестуючи в підтримку підвищення надійності в експлуатації та фінансування додаткових виробничих та інженерних потужностей”, – говорить компанія. “Більше, ніж очікувалося, витрати на реалізацію цих ініціатив та вирішення спадкових проектів пізньої стадії, в основному зосереджених у Британії, Швейцарії та Німеччині, призвели до зниження заробітку та вільного грошового потоку для цього сегменту”.

 

Bombardier виконав декілька великих замовлень з виробництва поїздів протягом 2019 року, в тому числі для Столичного транспортного управління (MTA) у Нью-Йорку, Crossrail у Британії та Комісії з транзиту в Торонто (TTC) у Торонто.

Також було досягнуто прогресу у досягненні ключових етапів щодо інших великих проектів до кінця року, включаючи підвищення надійності експлуатації на поїздах Twindexx, що постачаються до Швейцарської федеральної залізниці (SBB), та сертифікацію багатопрофільного програмного забезпечення для лондонських надземних ЕВС у Британії, прокладаючи шлях для доставки поїздів за цим проектом та подальшими контрактами Aventra у Британії.

Однак у січні DB припинив прийняття решти 25 поїздів двоповерхових двоповерхових поїздів IC2, замовлених у Bombardier, після серії гучних невдач в останні тижні.

Відставання залізничного підрозділу зросли на 10 мільярдів доларів США в нових замовленнях, а співвідношення рахунків-переказів – 1,2 в рік. Загальне відставання на кінець року сягло 35,8 млрд. дол. Приблизно 70% замовлень, отриманих у 2019 році, мають ризик виконання. Частка відставання замовлень послуг та сигналізації зросла до 48%, порівняно з 42% у 2018 році.

Канадський пенсійний фонд CDPQ придбав 30% акцій у перевезенні Bombardier через BT Holdco за 1,5 мільярди доларів США (1,2 мільярда доларів США) чотири роки тому. Однак результати транспортування на 2019 рік не досягли цілей ефективності, що лежать в основі інвестицій CDPQ, а це означає, що за 12-місячний період, починаючи з 12 лютого, відсоток власності компанії Bombardier при конвертації акцій CDPQ зменшиться на 2,5% до 67,5%.

Прогноз
Незважаючи на погані результати в 2019 році, Bombardier прогнозує двозначне зростання органічного доходу до більш ніж 15 млрд. дол. США в консолідованому плані на 2020 рік. Компанія стверджує, що цей ріст відбудеться завдяки постійним нарощуванням виробництва підрозділу «Транспорт», керованим «твердими замовленнями» за останні кілька років.

Очікується, що скоригована Ebitda та скоригована Ebit очікується збільшення приблизно до 7% та 3,5%, головним чином за рахунок прискорення поставок літаків Global 7500 та поступової нормалізації норми на транспорті.