Канадський виробик залізничної техніки провів переговори з французьким конкурентом. Дискусії розпочалися ще до того, як Bombardier попередив про продажі Airbus JV, повідомляє Bloomberg.

Канадський виробник поїздів і літаків, вивчає можливості об’єднання свого залізничного бізнесу з французьким конкурентом Alstom. За інформацією неназваних джерел Bloomberg дві компанії протягом останніх кількох місяців провели попередні переговори про залізничну угоду. У той же час представники Alstom і Bombardier відмовилися від коментарів.

Під час ранніх торгів у Парижі компанія Alstom подорожчала на 2,1%, Bombardier зріс на 5,7%, давши компанії вартість 3,18 млрд. дол. (2,43 млрд. дол. США).

BOMBARDIER INC-B
1,67CAD + 0,10 + 6,37%
ALSTOM
48,81EUR-0,28-0,57%
AIRBUS SE
130,54EUR-2,26-1,70%
SIEMENS AG-REG
107,28EUR-0,08-0,07%

Плани з об’єднання Bombardier та Alstom можуть зіткнутися з антимонопольним контролем, що не дає впевненості в реалізації такої угоди. Продаж залізничного підрозділу є одним з декількох варіантів, які канадська компанія досліджує задля стабілізації свого бізнес портфеля.

Китайський тест
Поглинення залізничного бізнесу Bombardier компанією Alstom ознаменувало б останню спробу деяких найбільших світових виробників поїздів протистояти зростаючій конкуренції з боку Китаю. Bombardier у 2017 році провів переговори про поєднання своїх залізничних операцій з конкурентом Siemens AG, але німецька компанія раптом вирішила продовжити угоду з Alstom.

Тоді Європейський Союз у лютому 2019 року заблокував франко-німецьке злиття, яке могло б створити європейського залізничного лідера, після того як регулятори відмовилися від попередження про насування загрози китайської конкуренції. Відповідно до Bloomberg Intelligence, Alstom навряд чи буде здійснювати злиття з Bombardier через антимонопольні міркування.

Що говорить розвідка Bloomberg

Мустафа Окур, європейський аналітик промисловості:

“Дохід подібний, і об’єднання створило б значну концентрацію продажів у європейському секторі рухомих складів, подібне до нещодавно відхиленої угоди Alstom-Siemens Mobility”.

Хоча історично найвідоміший як виробник метрополітенів, приміських та регіональних поїздів, Bombardier співпрацював у високошвидкісних проєктах, включаючи високошвидкісний TGV Alstom. Канадська компанія виробила 8,9 мільярда доларів від залізничного транспорту в 2018 році, тоді як Alstom досяг 8,1 мільярда євро (9 мільярдів доларів) за останній фінансовий рік.