Білорусь погрожує припинити транзит товарів з Європи до Китаю

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у відповідь на посилення західних санкцій доручив уряду обмежити транзит товарів з Німеччини до Росії та Китаю, повідомляє “БелТА“. Уряду і Нацбанку Лукашенко доручив стежити за працюючими в Білорусії західними компаніями:

“Перше: на білоруський ринок – ні кроку, друге: через Білорусь – теж ні кроку. Точно так треба вчинити і з німцями. Нехай через Фінляндію в Китай і Росію поставляють свою продукцію. Або через Україну – там хороші дороги – нехай їдуть і поставляють туди”, – сказав він на нараді з урядом.

Саме через Білорусь та прикордонний перехід Брест (Білорусь) – Малашевичі (Польща) йде основний вантажний потік з Китаю до Європи. Над збільшенням потужностей переходу вже кілька років працюють обидві сторони. Цей залізничний коридор дозволяє пускати транзитні потяги повз територію України.

Мережа контейнерних ліній одного з провідних міжнародних операторів: на схемі чітко видно наскільки відстають по густоті маршрутів країни пострадянського простору

Нагадаємо, 24 червня Рада ЄС ввела секторальні санкції стосовно Білорусі, якими передбачено у тому числі, заборона на торгівлю і транзит окремих видів калійних добрив, нафтопродуктів, тютюнових виробів, вводиться заборона на доступ білоруського уряду та держбанків до фінансового ринку Європи.

Україна наприкінці травня підготувала пакет санкцій проти білоруського режиму. А найближчим часом планує ввести персональні санкції проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі.