Швейцарська залізнична компанія SBB Cargo провела першу оцінку потягу-демонстратора 5L – інноваційного вантажного поїзду, який випробовує різні новітні технології. Поїзд складається з 16 вагонів, експлуатується швейцарською залізницею з червня минулого року, за цей час пройшов близько 30000 кілометрів. Всі компоненти перебувають у відмінному стані, вважає SBB Cargo.

Позитивні проміжні результати для поїзду 5L після 30 000 кілометрів

З червня 2018 року швейцарською залізничною мережею курсував тестовий поїзд 5L. Перша проміжна оцінка показала, що всі вагони з різними компонентами перебувають у відмінному стані.

Джессіка Амберг, менеджер проекту 5L демонстратор

Менеджер проекту Джессіка Амберг пояснює унікальність проекту «Потяг 5L »:

Шість компонентів від різних виробників у всіх можливих комбінаціях

Особливістю 16 вантажних вагонів є те, що кожен з них складається з різних комбінацій різних компонентів. Завдяки  тестовому поїзду 5L SBB Cargo випробував в цілому шість компонентів за функціями та властивостями (у дужках відповідних виробників): візки (ELH, WBN, Tatra, Greenbrier), автоматичні муфти (Voith, Faiveley), колісні пари (Bochumer Verein, Lucchini, Bonatrans), дискові гальма (Knorr, Faiveley, Dako) і гальмівна система (Bosch, PJ Messtechnik Graz, гальмівна система KES Keschwari).

Датчики вимірювань показали дуже хороші результати

16 вагонів обладнані датчиками, які вимірюють всі дії по всьому маршруту. Датчики збирають дані про пробіг (розділені за напрямом руху), пропускну здатність (тонна-кілометр, розділена за напрямом руху), розподіл радіусу, розподіл швидкості, якість ходу, прикладену енергію гальмування і удари при розгоні. Джессіка Амберг задоволена результатом: «Вимірювання показали, що всі компоненти досягли хороших результатів у всіх комбінаціях».

Керівник проекту Джессіка Амберг пояснює, що відбувається далі: «Тестове апробація триває в цілому чотири роки, з пробігом 100 000 км на рік. Як тільки будуть отримані необхідні погодження, 5L демонстраторський поїзд також буде працювати в Німеччині та Італії. Це призводить до великих відстаней і більшого часу подорожі, що призводить до більш значущих результатів вимірювань».

А тим часом вже плануються вантажні потяги наступного покоління

Тестовий потяг 5L – це тільки початок. Наступне покоління раціоналізаторського вантажного потягу є вже у вихідних блоках. Кожен компонент, який входить до складу тестового потягу, продовжує видозмінюватися та розвиватися. Презентація нового 5L вантажного потягу можна побачити з 3 по 7 червня 2019 на “Транспортна логістика” в Мюнхені .