Основну частину аварійних пригод становлять невеликі поломки вантажних вагонів, які зазвичай не приводять з серйозних аварій лише тому, що своєчасно спрацьовує автоматика – аварійні системи, і машиністи встигають зупинити потяги. Але іноді ситуація виходить з-під контролю…

Нещодавно були опубліковані посилання на щотижневі детальні оперативні зведення Державної служби України з безпеки на транспорті («Укртрансбезпеки»). Ці документи розміщені на офіційному сайті «Укртрансбезпеки» в повністю відкритому доступі (хоча і без відповідної рубрики – для доступу до документів потрібно знати точні адреси посилань). Дані оперативні зведення містять вичерпну інформацію про всі події на транспорті (в т.ч. і на залізниці) за той чи інший період. Підготовано за матеріалами Економічні новини.

Недотримання термінів експлуатації

При аналізі оперативних зведень виявилося, що саме горезвісне продовження і допуск на залізницю рухомого складу з продовженими термінами експлуатації є причиною більшості випадків з вантажними вагонами на залізниці.

Про які строки йдеться? Наприклад, нормативний термін служби вагонів, закріплений в технічних умовах для рухомого складу, становить:

22 роки для піввагонів,

26 – для цементовозів і мінераловозів,

30 – для зерновозів,

32 – для універсальних і фітингових платформ, нафтобензинових цистерн, а також для універсальних критих вагонів.

На практиці ж в Україні склалася критична ситуація із зносом вантажного рухомого складу: понад 90 тис. вагонів або понад 40% всього парку країни вже вичерпали граничні терміни експлуатації і мають статус «вагонів з продовженими понад норматив термінами».

Голова комітету з питань інфраструктури Федерації роботодавців України і засновник «Першої логістичної компанії» Максим Шкіль стверджує, що:

«На практиці фактично мова йде про «поїздах смерті»: 35-45 літні купи металобрухту зношують шляху, несуть ризики катастроф і небезпеки для життя і здоров’я людей, не кажучи вже про шкоду для вантажів і збитки для вантажовідправників і перевізників».

Всі ці старі вагони перебувають в настільки незадовільному стані, що регулярні ремонти їм вже просто не в силах допомогти.

В умовах, що склалися експерти ринку бачать лише одне рішення: щоб уникнути аварій на залізниці необхідно припинити практику продовження термінів експлуатації після закінчення їхнього терміну вагонів. Цієї думки, зокрема, дотримуються СЕО компанії «ТАС-Логістик» Володимир Іващенко та голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Статистика та приклади подій

Відповідно до звіту «Укртрансбезпеки», в 2019 році на залізничному транспорті України мали місце 1202 транспортні пригоди, в тому числі 705 аварій (в яких загинули 354 і отримали травми 232 особи), 473 інциденту без постраждалих, 24 пожежі. Порівнявши ці цифри з даними за 2018 рік, ми опинимося перед фактом, що кількість пригод збільшилася (особливо зросла кількість аварій із загиблими і травмованими).

Найбільша кількість пригод трапляється через несправність роликових букс, гальмівної системи і автосцепок. Деякі з подій трапилися з вагонами іноземної реєстрації (зокрема, РФ і Білорусі). Згадані несправності властиві в першу чергу для старих вагонів, їх ремонт є досить витратним і трудомістким, а єдине рішення – здати такі вагони на металобрухт.

Такого роду невеликі поломки зазвичай не приводять до серйозних аварій лише тому, що своєчасно спрацьовує автоматика – аварійні системи, і машиністи встигають зупинити потяги. Але іноді ситуація виходить з-під контролю – і тоді цілі склади сходять з рейок.

Ось лише деякі приклади публікацій в місцевих ЗМІ та соціальних мережах про події в серпні поточного року.

13 серпня на станції Гречани Хмельницької області був аварійно зупинений вантажний поїзд, причиною зупинки стала несправність букси в старому вагоні-зерновозі з продовженим терміном експлуатації 1986 року побудови (ввезений з РФ).

14 серпня між станціями Діївка і Сухачівка Дніпропетровської області в одному з вагонів-зерновозів було виявлено задимлення, причиною якого стали несправні гальма; пожежі вдалося уникнути завдяки злагодженим діям працівників вагонного господарства.

15 серпня на станції Комарівці Чернівецької області була виявлена ​​аналогічна несправність букси вантажного піввагона (ввезений з РФ).

15 серпня на залізничній станції Васильків Київської області було виявлено несправність піввагона, що належить РЖД (Росія), а саме несправність букси.

17 серпня поблизу станції Носівка Чернігівської області була виявлена ​​несправність вагона вантажного потягу – несправність букси (побудований в РФ).

17 серпня на станції Васильків був аварійно зупинений вантажний поїзд, причиною зупинки стала несправність гальм вагона-цементовоза, побудованого в 1984 році.

17 серпня на станції Канкринівка Запорізької області зламався вагон вантажного поїзда, причина – несправні гальма. «Один працівників станції Канкринівка розповів, що зламалася одиниця рухомого складу – з числа так званих «вагонів-привидів», «мертвих душ», – пише «Запоріжжя-Інфо». За припущенням ЗМІ, згаданий вагон був ввезений в Україну з РФ з порушенням процедури ввезення та має підроблені документи.

18 серпня на станції Бровки Житомирської області через несправність гальм одного з напіввагонів був зупинений вантажний потяг.

19 серпня на станції Рудня-Почаївська в Рівненській області був зупинений вантажний потяг, причиною зупинки стала несправність
гальм вагона-хопера з продовженим терміном експлуатації.

20 серпня на станції Лозова Харківської області сталося задимлення візки вагона-цистерни з пальним, повномасштабного пожежі вдалося уникнути.

19 серпня на станції Клепарів Львівської області з рейок зійшли відразу 6 старих піввагонів з вугіллям.

А 14 серпня на станції Кам’янське Дніпропетровської області на під’їзді до Дніпровському металургійному комбінату зійшов з рейок напіввагон вантажного потягу (номер вагона 56968274), якому вже 33 роки.

Кількість аварій з року в рік постійно зростає (іноді на кілька відсотків, а іноді – на десятки відсотків). Наприклад, аварійність на залізниці за 2015 рік збільшилася на 42%, після чого, ймовірно, і було прийнято рішення скоротити обсяг звітів про аварії, щоб не привертати зайву увагу громадськості. Якщо говорити про розслідування подій, то «Укрзалізниця» проводить їх самостійно, а будь-яка інформація в ЗМІ про результати розслідувань відсутня. Відомо лише, що в 2019 році були звільнені 6 співробітників УЗ, ще 705 співробітників отримали догану. Інформація про притягнення до кримінальної відповідальності носить закритий характер.