Анбандлинг є приіоритетним завданням для “Укрзалізниці”, – заявив міністр інфраструктури України В. Криклій

Міністерство інфраструктури України до кінця поточного року має узгодити, як саме відбуватиметься анбандлинг Укрзалізниці, щоб з нового року розпочати реструктуризацію державної залізничної компанії. Про це на зустрічі з представниками бізнесу в Європейській бізнес асоціації повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Проте для проведення повноцінних реформ на залізниці бракує відповідного законодавства. І якщо до саміту з ЄС в жовтні є шанси проголосувати законопроєкт по ВВТ, то залізничний законопроєкт ще не погоджений підкомітетом і не преданий на розгляд у Комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури, пожалівся міністр.

Володимир Жмак, зауважив, що для розподілу холдингу на вертикалі потрібно зрозуміти чіткий розподіл видатків, наразі є лише хаотичне нагромадження різних видатків в основному на вантажну вертикаль. Після розбору будемо виводити кожну вертикаль у окремі бізнес-одиниці, які матимуть свої прибутки і видатки.

Нині переглядається оргструктура, яка також горизонтальна. Для анбалдингу вона має бути змінена і відповідати потребам вертикально-інтегрованих структур. Це складний процес, дуже довга процедура прийняття рішень. Всі компетенції щодо оргструктури і призначення членів правління має Наглядова рада, – пояснив очільник Укрзалізниці.

Наразі Володимир Жмак заявив, що він досі немає трудового контракту і три тижні працює на волонтерських засадах, як і його команда.

В мене намає трудового контракту, тому я нічого погано не буду сказати про Наглядову раду, поки не підпишу принаймні контракт, – іронізує В.Жмак. – Є рішення уряду щодо мого призначення головою правління. Сподіваюсь, що Наглядова Рада укладе зі мною контракт.