Компанія Alstom виконала зобов’язання за контрактом із ЗАТ “Азербайджанська залізниця” (ADY) щодо поставки 10 пасажирських електровозів Prima M4 (AZ4A), повідомляє ЦТС. Останні три пасажирських локомотива для Азербайджану були відправлені із заводу в місті Бельфор в середині квітня, де були побудовані всі десять машин.

Prima AZ4A здатний розвивати швидкість до 160 км/год і відрізняється низьким енергоспоживанням. AZ4A призначені для пасажироперевезень на далекі відстані.

За інформацією Інтерфакс-Азербайджан, згідно з угодою від 12 травня 2014 року, ADY від французької Alstom Transportation S.A. мав отримати 50 локомотивів змінного струму виробництва Alstom, 40 з яких мали б експлуатуватися на вантажних перевезеннях за маршрутом Баку-Тбілісі-Карс, ще 10 – на пасажирських перевезеннях.

Перший з 40 вантажних локомотивів Prima T8 (AZ8A) був отриманий ADY в грудні 2018 року. Локомотив виготовлений на підприємстві «Електровоз құрастиру зауити» (ЕКЗ) в Казахстані. Локомотив Prima T8 має 8 осей і являє собою один з найбільш потужних електровозів в світі. Ця модель, що складається з двох секцій, здатна тягнути складу до 9 тис. тонн і розвивати швидкість до 120 км/год, потужність встановленого двигуна при цьому 8,8 МВт. AZ8A розроблені для експлуатації при температурі від -25 ° C до + 50 ° C. Завдяки своїй модульній конструкції вимагає мінімального технічного обслуговування і відрізняється високим рівнем надійності і низьким рівнем вартості життєвого циклу.