Bombardier Transportation відтепер офіційно належить Alstom

Alstom оголосив, що 16 вересня було підписано угоду з Bombardier Inc та Caisse de dépôt et accommodation du Québec (CDPQ) про придбання Bombardier Transportation.

Alstom HQ Kappa building with new logoЗавершення операції очікується в І кварталі 2021 року за умови схвалення регуляторних органів та звичних умов.

Як пояснили в Alstom, вартість угоди було “адаптовано до поточної ситуації”: Bombardier Inc та CDPQ домовились про зниження ціни на 300 млн. євро, тобто придбання 100% акцій Bombardier Transportation обійдеться  у 5,5 млрд. до 5,9 млрд. євро, що виключає будь-які подальші коригування у бік зменшення, пов’язане із механізмом чистого грошового захисту.

Alstom вважає, що виручка, ймовірно, також зменшиться до 5,3 млрд. євро порівняно з попередньою оцінкою  5,8–8 до 6,2 млрд. євро.

Структура фінансування залишається незмінною, і CDPQ стане найбільшим акціонером Alstom з приблизно 18% акціонерного капіталу та правами голосу.

Очікується, що транзакція буде двозначною у розмірі EPS за два роки після закриття та збереже кредитний профіль Alstom із рейтингом Baa2.

Придбання Bombardier Transportation дозволить групі Alstom пришвидшити реалізацію стратегічної мети та зміцнити лідерство компанії на ринку, в час коли сталі перевезення визначено головним пріоритетом світового порядку денного.

«Bombardier Transportation забезпечить Alstom додаткову географічну присутність, що розширить комерційне охоплення Alstom на ключових ринках, що зростають, посилить взаємодоповнюваність продуктів у рухомому складі, дозволить досягти стратегічний масштаб у сфері послуг та сигналізації, промисловий потенціал у ключових країнах, провідне портфоліо та додаткові можливості досліджень та розробок для інвестування в зелені та розумні інновації. Також Alstom буде раді новим талантам і знанням з приходом співробітників Bombardier Transportation”, – сказав Генрі Пупарт-Лафарж, голова та генеральний директор Alstom.

Нагадаємо, у серпні Alstom підписав Меморандум про придбання компанії Bombardier Transportation, після того як компанія отримала дозвіл Єврокомісії за умови реалізації чотирьох запропонованих заходів. На ці поступки Alstom погодилась у липні заради запланованого придбання Bombardier Transportation.

REUA повідомляв, що у січні 2020 року канадський виробник залізничної техніки Bombardier провів переговори щодо можливості об’єднання свого залізничного бізнесу з французьким конкурентом Alstom, проте тоді представники компаній відмовилися від коментарів.

А вже у лютому Alstom оголосив про придбання 100% акцій Bombardier Transportation за 5,8 до 6,2 млрд євро. Згідно з угодою, CDPQ, який на даний момент має 32,5% акцій Bombardier Transportation, стане найбільшим акціонером Alstom з близько 18% капіталу. CDPQ інвестує близько 2 мільярдів євро в Alstom плюс додаткові 700 мільйонів євро. Bouygues залишаться акціонером в Alstom з приблизно 10% капіталу.

Якщо поглинання канадського конкурента здійсниться, то Alstom стане другим за долею ринку світовим виробником залізничного обладнання, поступаючись першістю лише китайській CRRC.

Зауважимо, що у 2018 році компанія Alstom планувала спільно з Siemens створити європейського залізничного гіганта, який би зміг протистояти китайському конкуренту, проте тоді антимонопольний регулятор ЄС не підтримав рішення і угода була скасована.

Позначки: ,