ТзОВ «Актюбинський рейкобалочний завод» (м. Актобе, Казахстан) наприкінці березня отримав сертифікат відповідності ДП «УкрНДІВ» на залізничні рейки типу Р65 категорії І (ДСТУ 4344:2004), який надає право реалізувати таку продукцію на території України. Термін дії сертифікату – з 23 березня поточного року по 22 березня 2022 року.

АРБЗ розраховує, що сертифікація продукції в Україні сприятиме підвищенню експортного потенціалу підприємства і Республіки Казахстан.

Довідково

ТзОВ «Актюбинський рейкобалочний завод» – унікальне підприємство з виробництва диференційовано термо-зміцнених рейок високої якості і середнього фасонного прокату в Казахстані. Прокатний стан зі світовим ім’ям «Siemens-VAI» (Primetals Technologies Italy S.r.l.) і контроль технології прокату з боку фахівців італійської компанії гарантує високу якість, конкурентно здатність продукції, що випускається, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів. У виробництві застосована унікальна технологія гарту металу, внаслідок чого забезпечується підвищена зносостійкість.

Проектна потужність ТзОВ «АРБЗ» становить 430 тисяч тонн – в тому числі 200 тисяч тонн рейок і 230 тисяч тонн фасонного прокату, цього достатньо для того, щоб забезпечити внутрішню потребу держави і здійснювати експортні поставки. Актюбинский рейкобалковий завод є третім в світі (Австрія, Китай) з випуску рейок нового покоління з підвищеною міцністю довжиною до 120 метрів.

Інформаційний сервіс “Вантажні перевезення в Україні зауважує, що в Україні виробниками рейок є Азовсталь, Дніпровський МК, Дніпровський МЗ. Проте номенклатуру типу Р65 виготовляє лише Азовсталь. Метінвест повідомляє, що протягом І кварталу на підприємстві було випущено 10 тис. тонн рейкової продукції (-52% до минулорічного показника).
За перші три місяці поточного року Азовсталь та Дніпровський МК відвантажили залізницею 16,3 тис. тонн (+136%) такої продукції, 15,7 тис. тонн з яких було спрямовано українським споживачам (+257%).