Від 16 червня 2019 року Агентство ЄС з питань залізниць (ERA) бере на себе відповідальність за авторизацію транспортних засобів, сертифікацію безпеки та затвердження ERTMS. Це знаменує собою початок нової ери єдиних та спрощених процесів авторизації та сертифікації в Європі, повідомляє Railfreight

Залізничні компанії, які провадять діяльність на теренах ЄС, мають пройти єдиний інтегрований процес для отримання дозволу на транспортні засоби, сертифікатів безпеки або дозволу ERTMS. Тепер вони повинні зв’язатися з ERA у Валансьєні, подавши одну заявку через свій універсальний інформаційний інструмент (OSS). Після отримання заявки ERA призначає менеджера проекту, який є особистою контактною особою для заявника і який консультує його протягом усього процесу. Виділені багатомовні експертні групи оцінюють кожну заявку.

Які країни?
Нові обов’язки ERA свідчать про суттєві зміни для європейської залізничної системи. Проте не всі країни готові прийняти їх. У той час як Болгарія, Фінляндія, Франція, Греція, Італія, Нідерланди, Румунія та Словенія погодили перехід на новий режим з червня 2019 року, інші країни відклали впровадження нового законодавства до червня 2020 року.

Йозеф Доппельбауер, виконавчий директор ERA, заявив:

«Протягом багатьох років просування залізниць у Європі ускладнювалося технічними бар’єрами та надмірними витратами. Нові спрощені процеси сертифікації допоможуть подолати бар’єри та посилити гармонізацію, що покращить конкурентоздатність залізниць».

Четвертий залізничний пакет
Нова роль ERA є частиною Четвертого залізничного пакета, низки нових законодавчих текстів, визначених у травні 2016 року Парламентом ЄС. Законодавство про Четвертий залізничний пакет надає ERA провідну роль у забезпеченні впровадження гармонізованого європейського законодавства, оскільки Агентство стає єдиним органом з сертифікації міжнародного залізничного руху в Європі.

Гармонізоване європейське законодавство для залізниць має назву SERA: єдиний європейський залізничний простір. Це європейське бачення вільного руху людей і товарів між усіма європейськими країнами, найвищі стандарти безпеки та універсальний доступ до послуг. Це дозволить залізниці, яка нині є найбільш стійким видом транспорту, скоротити викиди від спалювання, на відміну від автомобільного та повітряного транспорту, і стати більш привабливою для вантажних і пасажирських перевезень.