Міністерство інфраструктури України не планує змінювати державні стандарти залізничної колії (ширина колії 1520 мм), євроколія (1435мм) буде прокладена паралельно вже наявному полотну у напрямку Львів-Київ-Одеса з подальшим розвитком в сторону Харкова і Дніпра, сказав міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна“.

Ми збережемо чинні стандарти. У разі євроколії ми плануємо реалізувати її на напрямку Львів-Київ-Одеса. Потім є плани розширити на Дніпро і Харків, може, ще пару міст“, – зазначив він.

За словами міністра, зараз головний акцент робиться на проекті євроколії у напрямку зі Львова до Одеси через Київ.

Цього року ми приступаємо до розробки ТЕО спільно з ЄС. Цей проект буде орієнтований на вартість десь 10 млрд грн. Але потрібно розуміти, що альтернативи у нас немає“, – підкреслив В.Омелян.

Крім того, за його словами компанії необхідно інвестувати в інфраструктуру, оскільки наявна інфраструктура не дозволяє досягати пікових швидкостей навіть для тих поїздів, які зараз є у “Укрзалізниці”.

Тому нам потрібно спочатку відремонтувати колії. Або ж їх доведеться перебудовувати, щоб кривизна відповідала швидкісним параметрами. І тільки тоді ми зможемо говорити про те, щоб істотно і якісно змінити рухомий склад“, – заявив В.Омелян.

Він також зазначив, що “Укрзалізниця” не володіє достатньою кількістю фінансів для закупівлі нових швидкісних пасажирських поїздів.

У будь-якому випадку, покупка нових поїздів серійно повинна бути окремою державною програмою. “Укрзалізниця” не витримає цього“, – зазначив міністр.