Сьогодні, 2 квітня 2019 року, о 14:00 на станцію Мукачево зі Словацької республіки прибув пасажирський рейковий автобус словацької залізничної компанії АТ ЗССК, який здійснив тестовий рейс колією європейської ширини (1435 мм).

Голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов на своїй сторінці у Facebook повідомив:

“Це поки тестовий рейс. Регулярне пасажирське сполучення, як і обіцяли, плануємо запустити вже у червні. З українського вокзалу до Словаччини можна буде доїхати рейковим автобусом по євроколії за 4 години”.

Потяг складається із двох вагонів, розрахованих на 78 чоловік. Попередньо потяг їхатиме таким маршрутом: Кошице – Чієрна над Тисою – Чоп – Мукачево.

Начальник департаменту пасажирських перевезень далекого прямування УЗ Олександр Красноштан стверджує, що регулярні рейси за маршрутом Мукачево-Кошице стартуватимуть вже за два місяці. У Кошице будуть зручні пересадки як на швидкісні, так і на нічні поїзд до Праги та Братислави:

Ми ще раз відпрацюємо всі технічні деталі зі словацькою стороною і почнемо здійснювати цей рейс з дев’ятого червня“.

Раніше він розповів у інтерв’ю ЦТС, що чеська приватна залізнична компанія RegioJet хоче запустити поїзд в Україну. На маршруті Мукачево-Кошице буде працювати словацький рухомий склад. “У нас вже була зустріч з одним з перевізників – RegioJet, у них є велика зацікавленість їздити в Мукачево“, – повідомив Олександр Красноштан, начальник департаменту пасажирських перевезень далекого прямування “Укрзалізниці”.

RegioJet, також здійснює автобусні перевезення, з 15 квітня минулого року приступив до виконання рейсів в Прагу з Ужгорода та Мукачева за комбінованою схемою – автобусом з пересадкою на поїзд. Автобус довозить пасажирів з України до Кошице, а вже зі словацького міста поїздом RegioJet можна доїхати до Праги.

Відзначимо, що в Україні хотів би їздити ще один чеський приватний оператор – Leo Express. Дана компанія подала заявку до Адміністрації залізничного транспорту Польщі щодо запуску з грудня 2019 року поїзди по маршруту Прага-Краків-Медика (польсько-український кордон). При цьому, в Leo Express висловили бажання продовжити маршрут поїзда на територію України – до станції Мостиська-1 у Львівській області, куди доходить колія європейського стандарту 1435 мм.

Regiojet 

 

Позначки: ,