За результатами тендеру Lietuvos Gelezinkeliai (Литва) надала дочірньому підрозділу компанії Skinest Rail Vitras-S контракт на суму 9,38 млн. євро плюс ПДВ, щоб відновити залізничну ділянку, що раніше була закрита за суперечливих обставин, – вона з’єднає Мажейкяй (Литва) з Ренге (Латвія).

Проект включає реконструкцію або ремонт 19 км колії, п’ятьох переїздів, шести мостів, встановлення або відновлення систем управління рухом, а також пов’язані з ними комунікаційні та електричні мережі.Планується відновити ділянку від Мажейкяї до Латвії відповідно до плану дій, узгодженого з Європейською Комісією до кінця 2019 року.

Зазначена залізнична ділянка надасть доступ до латвійського кордону нафтопереробному заводу компанії Orlen, великому залізничному вантажоперевізнику, що вирішив у 2008 році передати транспортування своїх вантажів з вертикально інтегрованої державної залізниці LG іншому оператору, нагадує історію railwaygazette. Через це LG закрила і розібрала колію у жовтні того ж року, нібито тому, що вона була у поганому стані, рівень руху не стійкий, а інші транскордонні маршрути мали вільні потужності. Це призвело до того, що будь-який конкуруючий оператор повинен використовувати набагато довший маршрут для доступу до нафтопереробного заводу.

Orlen подала скаргу до Європейської Комісії, яка провела перевірки у 2011 році та відкрила офіційне антимонопольне розслідування у 2013 році. Комісія встановила, що LG не вдалося надати будь-яке об’єктивне обґрунтування для ліквідації ділянки та перешкоджала конкуренції, недозволяючи її клієнтам користуватися послугами іншого оператора. Це є порушенням статті 102 Договору про функціонування Європейського Союзу, яка забороняє зловживання домінуючим положенням на ринку.

У жовтні 2017 року Комісія ЄС оштрафувала LG на 27,9 млн. євро і виставила вимогу «припинити порушення». Комісар з конкуренції Марґрете Вістагер сказала, що найкраще це зробити, відновивши ділянку.