Міністр інфраструктури України, керівник транспортного комітету ВРУ, керівництво Львівської обласної ради звернулися до своїх польських колег з проханням розглянути можливість відновлення залізничного сполучення на ділянці від Хирова (Львівська область, Україна) – Загуж (Підкарпатське воєводство, Польща), що працювало ще кілька років тому. Про це у своїй колонці на LB.ua розповів голова Львовської облради Олександр Ганущин:

Був період, і за відновленої української державності, коли цією залізницею курсував потяг, який з‘єднував дві держави. Але стан рухомого складу був незадовільний, скарги на недотримання умов і процедур проходження митного і прикордонного контролю припинили це сполучення у 2010 році.  Проте з того часу багато що змінилося: Асоціація з ЄС, отримання безвізу, ріст туристів і трудова міграція, бізнесова і транскордонна співпраця спричинили величезне навантаження на усі пункти пропуску на західному кордоні України з ЄС. Тому ми вимушені разом з нашими польськими колегами шукати варіанти, як збільшити можливість точок, що будуть нас з‘єднувати“.

Пропозиція оголошена 22 березня 2019 року на засіданні Української-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва (МКРМС).

Ідея реанімації сполучення «Хирів – Загуж» отримала підтримку з українського боку на всіх рівнях влади, наразі питання до польської сторони. Підкарпатське воєводство відповідає за організацію перевезень власним рухомим складом, тоді як національний рівень (Міністерство інфраструктури Республіки Польща та його спілка PKP) – за надання залізничного полотна для залізничних перевезень і за безпеку руху.

25-26 березня у Варшаві міжпарламентська група дружби «Україна – Польща»  обговорюватиме цю ідею з польськими колегами.

Олександр Ганущин, Голова Львівської обласної ради:

“Тож в разі ухваленого позитивного рішення відповідальні особи із залізниць двох країн мають домовитися про тарифи. Паралельно, органи митної і прикордонної служб – про свої процедури й умови їх здійснення. У випадку з «Київ – Львів – Перемишль» на це пішло вже і не так багато часу. Враховуючи, що поруч очікуємо на відкриття пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховіце», діалог там сьогодні інтенсивний”.