Укрзалізниця підписала з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) довгострокову кредитну угоду з метою залучення 150 млн для придбання залізничного рухомого складу.  За інформацією ЄБРР на кредитні кошти планується придбати близько 6500 нових напіввагонів загального призначення. Тендер вже оголошено і перші поставки очікуються до кінця року.

Кредитну угоду підписали керівник Укрзалізниці Євген Кравцов та керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Євген Кравцов, в.о. голови правління ПрАТ “Укрзалізниця”повідомив у Facebook:
Робочий тиждень завершуємо дуже доброю новиною для компанії. Кілька годин тому підписали довгострокову кредитну угоду з ЄБРР на придбання нових вантажних піввагонів.

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) – один з найбільших кредиторів України. Ми отримуємо 150 млн долл під хорошу відсоткову ставку. Вона нижче, ніж на банківському ринку України та міжнародних ринках капіталу. На ці гроші ми збудуємо найбільш затребуваний рухомий склад – вантажні напіввагони.
Що важливо: цей кредит без жодних державних гарантій. Після підвищення у рейтингу Fitch це черговий сигнал для всього ринку: ПАТ «Укрзалізниця» – надійний партнер і стабільна компанія.
Тендер на піввагони ЄБРР вже оголошено, перші поставки очікуємо до кінця року. Ці вагони передамо в окремо створену дочірню компанію. Це дозволить встановлювати реальні ринкові тарифи на вантажні перевезення, вагони зможуть працювати на ринку як приватний парк і заробляти значно більше, ніж парк інвентарний. Для нас це безпрецедентні умови роботи, які вперше дозволять планувати окупність рухомого складу.

Маттео Патроне, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу

Для мене честь підписати першу угоду в Україні, як керуючого директора банку у країнах Східної Європи та Кавказу, саме з такою великою компанією, як Укрзалізниця. Сподіваюся, це буде гарним стартом. Ми сприймаємо цю угоду, як таку, що сприятиме  економіці України як з точки зору інфраструктурного розвитку, так і покращення управлінської ефективності,  корпоративного управління та забезпечення прозорих та ефективних процедур закупівель.

Термін кредитування становить 10 років, у тому числі передбачений пільговий період тривалістю два роки на сплату основної суми кредиту. Погашення кредиту відбуватиметься 16 рівними піврічними платежами, починаючи з 20 жовтня 2020 р. Постачальники піввагонів обираються за результатами відкритого міжнародного тендеру, оголошеного у травні 2018 р., що відбувається за правилами і принципами ЄБРР. Перші поставки піввагонів мають відбутися вже цього року і триватимуть шість місяців з дати укладення контрактів на постачання.

Вантажні вагони, які постачатимуться в рамках кредитної угоди, перебуватимуть на балансі компанії UZ Cargo Wagon LLC, яку зареєстровано 6 листопада цього року. Як повідомив Євген Кравцов, це дозволить встановлювати реальні ринкові тарифи на вантажні перевезення.