ПАТ “Укрзалізниця” вважає за необхідне компенсувати збитковість пасажирських перевезень у разі введення приватної тяги на українській залізниці.

Про це заявив виконуючий обов’язки голови правління компанії Євген Кравцов на зустрічі президента Петра Порошенка з представниками бізнес-асоціацій, передає  Інтерфакс-Україна.

 

 

Євген Кравцов, виконуючий обов’язки голови правління ПрАТ “Укрзалізниця”:

–  Сьогодні через диференціацію різниці на пасажирські і вантажні перевезення “Укрзалізниця” має негатив з пасажирських перевезень у 15 млрд грн. Якщо ми несистемно, одним кроком вирішимо питання залучення приватної тяги, а значить – вилучення у “Укрзалізниці” прибутковою частини бізнесу, ми фактично поховаємо її без вирішення питання пасажирських перевезень.

За словами топ-менеджера, сама структура залізничних тарифів сьогодні об’єктивно є незбалансованою і вимагає зміни.

 

У свою чергу Порошенко підкреслив, що у нього немає політичної волі до підвищення тарифів на пасажирські перевезення, однак проблеми з вантажоперевезеннями повинні бути вирішені.

Президент також доручив “Укрзалізниці” опрацювати проблемні питання галузі у місячний термін.

Петро Порошенко, Президент України:

– За місяць підготувати зміни до закону, про який ви говорите (нова редакція закону про залізничний транспорт, – ред.), врахувати там соціальну складову і забезпечити прийнятні для України форми залучення приватного капіталу в цей процес. Це не обов’язково повинні бути приватні тепловози, це може бути приватний капітал.

Як повідомлялося, раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про розробку пілотних проектів по запуску приватної тяги на збиткових залізничних напрямках.

Відзначимо, що Верховна Рада за результатами розгляду 18 жовтня відхилила законопроект “Про залізничний транспорт України”, яким пропонувалося дозволити допуск приватних локомотивів на залізницю. Депутати також не підтримали пропозиції направити документ на доопрацювання.