LG планує майбутнє без вантажів Білоруськалія та диверсифікує свою діяльність

Генеральний директор Литовської залізниці (Lietuvos Geležinkeliai, LG) Мантас Бартушка йде у відставку. Таке рішення прийняло правління компанії, яке на прохання акціонера мало дати оцінку діям керівництва залізниці у ситуації з транзитом вантажів з Білорусі, – повідомили в LG.

«Керівництво компанії здійснило вражаючу трансформацію Литовських залізниць за останні п’ять років. Досліджуючи та оцінюючи недавню ситуацію, ми бачимо, що компанія не мала достатніх правових інструментів для реалізації своєї політичної волі. Однак керівництво компанії, таким чином, не вдалося повністю врегулювати кризову ситуацію», – каже Кейстутіс Шлюжас, голова правління Lietuvos Geležinkeliai.

Він повідомив, що найближчим часом правління спільно з керівництвом компанії почне готувати план, який допоможе забезпечити безперервність бізнесу. Також прийнято рішення передбачити перехідний період, після якого керівник LG М.Бартушка піде у відставку. 

«За п’ять років нам вдалося досягти історичних змін у Литовських залізницях. Сьогодні ми провели професійну дискусію з правлінням по ситуаці]. Ми домовилися працювати разом, щоб забезпечити безперервність діяльності компанії під час змін», – говорить Мантас Бартушка, генеральний директор Литовських залізниць.

На засіданні визнали, що на діяльність Групи LG має значний вплив ситуація в Білорусі, про що регулярно повідомлялось правлінню. Мінімізувати його можуть “стійкі юридичні рішення, які шукають разом з акціонером”.

Правління LG дотримується позиції, що вантажопотік територією Литви можна призупинити лише за наявності серйозних правових підстав. Таких, за висновками литовських та американських юристів, наразі недостатньо.

«Ми можемо гарантувати, що потік вантажів буде зупинений, як тільки буде створена необхідна правова база», – каже К. Шлюжас.

Група LG, зважаючи на ризики планує диверсифікувати свою діяльність та на початку цього року зняла вантажі «Беларуськалію» зі стратегічних напрямків. Крім того, бюджет групи наступного року планується без урахування вантажу Білоруськалій.

Правління LG складається з семи членів: п’ять є незалежними, двоє – делеговані Міністерством транспорту та зв’язку. Незалежні члени правління: голова правління Кейстутіс Шлюжас, а також Євгеніюс Прейкша, Аурімас Вілкеліс, Бернар Гільельмон, делеговані до правління Рома Шведа та Агне Амелії Мікалон.

Нагадаємо, з 8 січня мав припинитися транзит через Литву до порту Клайпеда вантажів “Білоруськалія”, який нині знаходиться під санкціями США. Проте на підставі авансових платежів за перевезення білоруські добрива транспортуватимуть ще у грудні та січні.

Згодом повідомлялось, що транзит білоруських вантажів через Литву призвів до відставок в уряді. Зокрема, очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс написав заяву про відставку.

Позначки: , , , ,