Президент України підписав Закон «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електричних локомотивів акціонерного товариства «Українська залізниця».

Нагадаємо, Верховна Рада України 1 липня ратифікувала міжурядову рамкову угоду між Україною та Францією, що передбачає оновлення електровозів Укрзалізниці. Вантажні електричні локомотиви закуповуватимуть коштом державного бюджету та шляхом державних зовнішніх запозичень.

Як зазначається на сайті ОПУ, реалізацію проєкту забезпечить закупівлю 130 вантажних електричних локомотивів (80 – двосистемних, 50 – односистемних) для АТ «Укрзалізниця» зі значною локалізацією виробництва в Україні.

Також стали відомі деякі деталі укладеної угоди. Зокрема, французька сторона надасть Україні офіційну підтримку, призначену для фінансування проєкту, яка має становити щонайбільше 85% від загальної суми контрактів. Українська компанія, визначена урядом України, повинна буде сплатити не менше 15% від загальної суми контрактів шляхом попередньої оплати на користь французького постачальника. Загальна сума офіційної підтримки становить 750 млн 125 тис. євро та фінансує реалізацію проєкту. Зокрема, 350 млн євро становитиме казначейська позика уряду Французької Республіки, а 400 млн 125 тис. євро – банківські позики, гарантовані Bpifrance Assurance Export, що діє від імені уряду Французької Республіки.

Проєкт передбачає придбання у Франції французьких товарів та послуг, а також придбання українських чи іноземних товарів та послуг у межах 50% від загальної суми контрактів. За виконання контрактів відповідальний французький постачальник, за умови, що офіційна підтримка, надана на придбання українських товарів і послуг, не перевищує 50% від суми експортних контрактів.

Позначки: , , , , ,