Вантажні перевезення залізничним коридором Одеса – Клайпеда на порядку денному в перемовинах урядів України та Литви.

Міністр інфратсруктури України Олександр Кубраков під час урядового візиту в Литву зустрівся зі своїм колегою Міністром транспорту Литви Маріусом Скуодісом та генеральним директором Lietuvos gelezinkeliai AB (LTG) Мантасом Бартушка. Під час відвідин порту Клайпеда обговорювали перевезення напівпричепів залізничним транспортом залізничним коридором Одеса – Клайпеда.

Ми обговорили з Міністром транспорту Маріусом Скуодісом та Олександром Кубраковим, Міністром інфраструктури України, вантажні перевезення по залізничному коридору Одеса – Клайпеда. Перевезення напівпричепів залізничним транспортом також буде найближчим часом, – повідомив М.Бартушка.

Нагадаємо, що навесні цього року було анонсовано можливість перевезення напівпричепів між українським Чорноморськом та литовською Клайпедою, що відбуватимуться у складі поїзду “Вікінг”, який курсує залізницями Литви, Білорусі та України. У березні філія ЦТС “Ліски”,  транспортно-логістичні компанії Ukrferry та FerryPlus, LTG Cargo Ukraine, дочірня компанія LTG Cargo — вантажної компанії найбільшого залізничного бізнесу у Балтійських країнах — Lietuvos Geležinkeliai (Литовська залізниця), домовились про спільну реалізацію проєкту розвитку міжнародного мультимодального маршруту Туреччина — Україна — Литва — Польща.

Повідомляється, що на першому етапі буде 2 групи по 40 вагонів (разом – 80 одиниць). Інтенсивність перевезень – один рейс на тиждень з однією групою вагонів. За рік таким чином планують перевозити близько 1000 напівпричепів.
За допомогою спеціального обладнання напівпричепи тягачів завантажать на платформу поїзду. Наприкінці поїздки залізничною колією напівпричепи знову переставлять на тягачі, що дозволить надавати послугу «останньої милі» – доставку вантажу «до дверей» клієнта.
Нагадаємо, «LTG Cargo» вже має досвід перевезень напівпрчепів залізницею. У травні 2020 року «LTG Cargo» і партнери вперше здійснили перевезення напівпричепів залізницею – пілотний склад поїзда з 22 автомобільними напівпричепами прибув до станції Шяштокай з Дуйсбурга, Німеччини за дві доби. Це перша в історії перевезення напівпричепів залізничним транспортом в Балтійських країнах.
Слід зауважити, що меморандум про співробітництво філії ЦТС “Лиски” з “Укрферрі” та FerriPlus  укладено 24 грудня 2020 року, тоді підписанти домовились працювати над розробкою мультимодального маршруту Турція-Україна-Польща.
Позначки: , ,