Серед пріоритетів співпраці – залізничний транзит, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво. Кошти надатиме уряд КНР на пільгових умовах

30 червня Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та Міністр комерції Китайської Народної Республіки Ван Веньтао підписали міжурядову угоду – «Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Китайської Народної Республіки щодо поглиблення співробітництва в галузі будівництва інфраструктури». Вона передбачає розширення співробітництва, сприяння співпраці між Україною і Китаєм з метою реалізації спільних проєктів в галузі будівництва  інфраструктури, про це пише REUA з посиланням на інформацію МІУ.

Відповідно до укладеної угоди Україна та Китай домовилися:

  • заохочувати компанії та фінансові установи обох країн до активної співпраці в галузі будівництва інфраструктурних об’єктів;

  • сприяти встановленню більш тісних економічних зв’язків між двома країнами та надавати необхідну допомогу і супровід в реалізації спільних проєктів.

У результаті спільних консультацій сторони затвердять потенційні проєкти співпраці, що підтримуватимуться коштами КНР. Фінансування необхідне для реалізації інфраструктурних проєктів залучатимуть на пільгових умовах від Уряду Китайської Народної Республіки.

Ілюстративне фото

Підписання угоди про поглиблення співпраці в галузі будівництва інфраструктури є ще одним кроком урядів України та Китаю щодо поглиблення торговельно-економічного співробітництва, що відповідає спільним інтересам двох сторін, – зазначається в повідомленні української сторони.

Як зауважує  SCMP, угоду про співпрацю підписано за кілька днів після того, як Україна відкликала свій підпис під резолюцією ООН, яка закликає Китай надати доступ незалежним експертам для розслідування ситуації в китайському Сіньцзяні, де повсюдно порушуються права людини проти уйгурів та інших мусульманських меншин.

Україна зацікавлена в китайських інвестиціях в інфраструктуру  та намагається збалансувати відносини з Пекіном та Заходом. Тому уряд прагне більш тісних економічних зв’язків з Китаєм та поглибити співпрацю в рамках Ініціативи “Пояс і шлях”.

Міністерство торгівлі Китаю в неділю заявило, що компаніям та фінансовим установам двох країн буде запропоновано спільно працювати над дорожніми, мостовими та залізничними проектами.

Лі Ліфан, старший науковий співробітник Шанхайської академії соціальних наук, заявив, що обидві сторони виграють.

«Китай прагне мати більше якісних закордонних інвестиційних проєктів у цьому першому році [останнього] п’ятирічного плану, тоді як Україні потрібні більше інвестицій в інфраструктуру для підтримки свого економічного розвитку, а також китайського ринку для експорту своїх продуктів харчування», – Лі сказав.

За даними міністерства торгівлі, китайські компанії підписали в Україні нові інженерні контракти на суму понад 2 млрд. доларів США за останні два роки.

За його словами, питання членства в ЄС і НАТО також підштовхне Україну до Китаю: “Україна намагається знайти баланс між Китаєм, Росією та США – тому зараз вона прагне до більш тісних зв’язків з Китаєм, і це привертає увагу США”.

Слід зауважити, що стосунки були дещо підірвані через спробц китайської авіакомпанії Skyrizon взяти контроль над українською аерокосмічною компанією Motor Sich. У січні Україна запровадила санкції проти Skyrizon, а в березні заявила, що планує націоналізувати “Мотор Січ”. Проте це, на думку китайських експертів, Пекін готовий поки що закрити на це очі: “Відносини як стратегічних партнерів не зміниться, незважаючи на це … обидві сторони готові співпрацювати над військовими технологіями та суднобудуванням,” – зазначається в статті SCMP.

Позначки: , ,