Бізнес розраховує на рівні “правила гри” в сфері залізничних вантажоперевезень.

Гендиректор компанії “Лемтранс“, найбільшого приватного вагонного оператора України, Володимир Мезенцев оцінив ситуацію на ринку вантажних залізничних перевезень, а також прокоментував запуск пілотного проєкту з впровадженню приватної локомотивної тяги, пише ЦТС.

Зокрема,  запуск експерименту – це перший крок до лібералізації ринку. Адже рано чи пізно закон про залізничний транспорт буде прийнятий. А він має на увазі, серед іншого, і створення конкурентного ринку залізничних перевезень.

За словами Володимира Мезенцева, важливо розуміти, що експеримент не робить ринок конкурентним – ринок буде закритий. Однак сам по собі експеримент дасть багато відповідей на різні питання: як правильно цей ринок повинен працювати, щоб в подальшому при відкритті ринку для приватних компаній держава спиралося не так на теорію, а на реальні факти.

“Мета пілотного проєкту полягає в тому, щоб зрозуміти, як це працює, на практиці налагодити модель взаємодії з інфраструктурою, напрацювати технічні вимоги, нормативно-правові акти, регламенти, згідно з якими ми вже далі будемо розуміти, як нам рухатися після того, як буде прийнятий законопроєкт про залізничний транспорт. Бізнес хоче працювати при рівних, прозорих умовах”, – заявив глава компанії “Лемтранс”.

Як раніше писав ЦТС, в недавньому інтерв’ю глава підкомітету з питань залізничного транспорту транспортного комітету Верховної Ради Олександр Скічко заявив, що пілотний проєкт щодо допуску приватних локомотивів до роботи на окремих маршрутах на залізничних коліях загального користування на даний момент припинено.

“Наскільки мені відомо, зараз з приходом нового керівника (УЗ. – ЦТС) цей процес трохи призупинився, тому що він поставив такі ж питання, які ми ставили рік: які фінансово-економічні наслідки для “Укрзалізниці” від впровадження приватної тяги?”.

“Ніхто не відповів на це питання. Тому були обрані відрізки, були обрані компанії, які захотіли приймати в цьому участь. Ну ось безпосередньо на цьому зупинилися”, – повідомив Скічко.

У жовтні учасники ринку вже висловлювали думку, що УЗ не поспішає з питанням лібералізації тяги.

“Бізнес вже проінвестував в тягу, отримав сертифікати, набрав локомотивні бригади з прицілом на запуск пілотного проекту в 2020 році і подальшу лібералізацію ринку, але складається відчуття, що УЗ не поспішає з реалізацію євродиректив і переходу до конкурентного ринку перевезень”, – заявив, у зокрема, генеральний директор компанії “Локо-Інвест” Іван Остапченко.

Позначки: , , , ,