1 квітня Укрзалізниця розпочала модернізацію залізничних колій.

Укрзалізниця планує реконструювати та капітально відремонтувати майже 400 км колій, ще 800 км буде оновлено середнім ремонтом, на що витратить близько 9 млрд грн, повідомляє REUA з посиланням на інформацію компанії. Проблемні ділянки з інтенсивним рухом – в пріритеті, повідомив в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Іван Юрик:

«Основні роботи будуть зосереджені на проблемних ділянках з інтенсивним рухом. Після виконання робіт, буде скасовано діючі обмеження швидкості, реалізовано максимальну пропускну здатність для вантажних поїздів та максимальну графікову швидкість для пасажирських», — розповів Юрик.

Цього року колійні роботи проведуть на напрямках Дарниця — Гребінка, Київ — Фастів — Жмеринка — Вапнярка — Одеса, Знам’янка — Одеса, Миронівка — П’ятихатки — Чаплине, Козятин — Шепетівка — Здолбунів, Кривий Ріг-Головний — Комиш-Зоря — Волноваха — Маріуполь, Львів — Стрий — Чоп та ін.

Проведена реконструкція та капітальний ремонт 455 стрілочних переводів та оновлено середнім ремонтом 600 одиниць.

Електрифікацію напрямку протяжністю 94 км Ковель — Ізов — Держкордон заплановано реалізовувати за власні кошти та закінчити ще цього року. Щоб надолужити відставання з реалізації цього проєкту, УЗ “терміново приступаємо до робіт з електрифікації”, повідомив керівник компанії.

Роботи за першою фазою проєкту з електрифікації залізничного напрямку Долинська — Миколаїв  заплановано розпочати роботи в третьому кварталі 2021 року. Наразі тендерний комітет має визначити підрядника будівництва.

Нагадаємо, ділянка Долинська — Миколаїв, яка є частиною коридору Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) в межах України. . Фінансування проєкту з електрифікації здійснюватиметься за залучені кошти ЄБРР та ЄІБ на загальну суму близько 366 млн євро з ПДВ, Україна надала держгарантії. Тендер був оголошений Укрзалізницею спільно з ЄБРР та ЄІБ, до тендеру з закупівлі робіт для електрифікації допущено 6 компаній. Очікується, що перевезення електрифікованими напрямками знизить собівартість та збільшить пропускну здатність, поліпшить екологію та розвантажить автошляхи.

Про плани завершити електрифікацію  Ковель — Ізов — Держкордон у 2021 році повідомили минулого року. Це дозволить збільшити вагу вантажних поїздів з 4,6 тис. тонн до 6 тис. тонн. Щорічний економічний ефект для Укрзалізниці в сумі майже 105 млн грн за рахунок зменшення собівартості перевезень. Також зменшимо кількість викидів у навколишнє середовище на 12 тис. тонн