Укрзалізниця неповинна дотувати окремі галузі економіки: фактичне перехресне субсидіювання всередині вантажних перевезень має бути скасовано

Показники фінплану Укрзалізниці на 2021 рік не є прийнятними, – про це повідомив на V Міжнародній конференції “Залізниці України: розвиток та інвестиції” заступник міністра фінансів України Олександр Кава. Уряд очікує на зміни в тарифній політиці Укрзалізниці щодо вантажних перевезень:

На жаль, ті показники, які були прийняті керівництвом Укрзалізниці, – вони є неприйнятними: коли планують підвищувати тарифи на пасажирські перевезення, не збільшуючи при цьому тарифи на вантажні перевезення. Тариф самий низький в регіоні! І перекладати всю відповідальність на пасажирів – абсолютно не коректно. Як тільки Мінінфраструктури та Укрзалізниця приведуть фінплан у відповідність до побажань уряду, його буде прийнято, – стверджує О.Кава.

Олександр Кава пояснює, що мова не йде про перегляд всіх тарифів: в Україні через адвалорну систему тарифів по суті існує перехресне субсидіювання всередині вантажних перевезень, і дефакто у нас Укрзалізниця дотує окремі галузі економіки на десятки мільярдів гривень у рік.

Тут має бути компроміс. Про це треба відкрито говорити з бізнесом, і уряд до цього готовий! Взагалі, потрібно працювати над новою тарифною політикою – те, що стосується вантажних перевезень. У нас витає багато різних ідей. По вантажному тарифу потрібно чітко розподілити інфраструктурну складову: загально мережевий підхід, коли інфраструктурна складова рівномірно розподіляється, або ж на різних ділянках різні підходи по тарифах, в залежності від інтенсивності, – пояснює О.Кава.

На думку заступника міністра фінансів, Укрзалізниця повинна мати можливість розвивати свою вантажну інфраструктуру, а також модернізувати тисячі кілометрів залізничних шляхів з протермінованими ремонтами, що призводить до зниження швидкості руху. В цьому покладатися повністю на допомогу держави теж не є зовсім коректно. Зауважаючи потребу підняття вантажного тарифу, урядовець навів приклади сусідніх залізниць: якщо по простору 1520, то тарифи у нас нижчі в 2-3 рази, якщо порівнювати зі Східною Європою, то різниця досягає більше десяти раз.

О.Кава відмовився прокоментувати, наскільки саме мають зрости тарифи на вантажні перевезення, зазначивши, що тарифи – це відповідальність міністерства інфраструктури України та Укрзалізниці.

Нагадаємо, фінансовий план УЗ підготувала ще у жовтні 2020 року. Наразі він досі не погоджений урядом, що ставить під питання виконання інвестиційних планів Укрзалізниці.

Позначки: , , ,