Пандемія COVID-19 у секторі залізничного машинобудування у 2020 році призведе до втрат (-8%), але вже до 2025 року знову очікується стабільне зростання

Світовий ринок залізничних технологій пережив пандемію COVID-19 відносно неушкодженим і вийде з кризи сильнішим у середньостроковій перспективі, незважаючи на 8-процентний спад у 2020 році, таку оцінка надало агентство Roland Berger, що за дорученням UNIFE (Асоціації європейської галузі залізничного постачання) провело дослідження “Світовий ринок залізничного транспорту: прогноз на 2020-2025 роки

“Ринок залізничного транспорту постраждав від пандемії, яка тимчасово перервала потужне зростання, яке ми пережили. Тим не менше, після складного 2020 року ми впевнені, що різні плани стимулювання разом зі зростаючим попитом на рішення для стійкої мобільності призведуть до надійного відновлення ринку, що перетворюється на річний темп приросту в 2,3% між періодами 2017-19 та 2023-2025”, – заявив Анрі Пупарт-Лафарж, голова UNIFE, голова та генеральний директор Alstom.

Світовий ринок залізничних технологій у 2019 році досяг нового рекордного рівня – 177 млрд. євро

Наприкінці 2019 року був досягнутий рекордний обсяг ринку в 177 млрд. євро, що підтверджує привабливість залізничного транспорту у всіх його формах, починаючи від міського метрополітену та комерційних вантажних перевезень. З 2017 року цей сектор зростав на 3,6% щорічно. Найбільш сильним фактором був сегмент рухомого складу (ріст на 6,8%), трохи відставав сектор рішень щодо контролю залізниць (на 4,1%) та ринок інфраструктури (на 2,3%). Для порівняння, ріст на ринку послуг був досить помірним – 0,9%.

“Встановлена ​​база” (тобто кількість транспортних засобів, що експлуатуються, та існуюча маршрутна мережа) також постійно зростає. З моменту останньої оцінки (2018 р.) глобальна залізнична мережа була розширена на 23 300 кілометрів, а кількість вагонів зросла на 20 000 одиниць.

Дивлячись на глобальний розподіл зростання, стає ясно, що “Азіатсько-Тихоокеанський регіон та Західна Європа зробили найбільший внесок у позитивний розвиток всього ринку відповідно з 5,3% та 3,8%”, як Андреас Швілінг, партнер Roland Бергер, пояснив. Порівняно з останнім дослідженням, лише ринок Африки / Близького Сходу продемонстрував незначне зниження (-1,2%), тоді як усі інші ринки зросли.

Позитивний середньостроковий прогноз

Експерти підрахували, що ринок буде розвиватися позитивно в середньостроковій та довгостроковій перспективі із середньорічними темпами приросту 2,3% до 2025 року, незважаючи на 8% зниження у 2020 році, спричинене кризою COVID-19. Очікується, що загальний обсяг ринку досягне 204 млрд. євро до 2025 р. Це припущення базується на швидкому відновленні ринку, яке автори вважають вірогідним за так званим сценарієм V-кейсу.

Різні світові події, ймовірно, і надалі сприятимуть зростанню ринку залізничного транспорту.

“Такі мегатренди, як урбанізація, глобальний приріст населення та зростаюча екологічна свідомість, призведуть до збільшення кількості пасажирів, тоді як цифровізація та автоматизація зроблять залізничний сектор більш привабливим”, – сказав Андреас Швілінг.

Він додав, що підвищення екологічної свідомості, яке демонструють політичні програми, такі як Європейський зелений курс, запланований перехід руху на залізниці та неминуче розширення громадського транспорту у великих містах також гарантуватимуть позитивний розвиток залізниці. Однак для досягнення цього прогресу потрібно забезпечити та підтримувати державне фінансування.

Торгові обмеження та відсутність доступу до ринку становлять ризик для європейських постачальників

Міжнародні торгові бар’єри, такі як зменшення доступності на азіатських ринках, перетворились на серйозні перешкоди для розвитку залізничного сектору, застерігає дослідження.

Як результат, частка світового ринку залізничних технологій, яка залишається доступною для європейських компаній, дещо зменшилася з 63% до 62% з моменту дослідження 2018 року. Обсяг ринку в 67,1 млрд. євро залишається недосяжним для європейських компаній, і це може погіршити поточний економічний спад.

“Ринок повинен бути однаково відкритим для всіх постачальників залізниць, як внутрішніх, так і іноземних”, – заявив Філіп Сітроен, генеральний директор UNIFE. “Рівні умови існування мають вирішальне значення для ефективних залізничних систем, і ми закликаємо установи забезпечити чесну конкуренцію як засіб запобігання подальшому зниженню доступності ринку”.

Позначки: , ,