Укрзалізниця переглядає підхід до формування тарифів

Теза, що Укрзалізниція буде тільки збільшувати тарифи, – помилкова. Зараз компанія підготувала презентацію власного підходу до формування тарифів, – про це на зустрічі з представниками бізнесу в Європейській бізнес асоціації повідомивив голова правління АТ “Укрзалізниця” Володимир Жмак.

За його словами, Укрзалізниця готується запропонувати ринку чесні та економічно обґрунтовані тарифи. Але зможе це зробити лише після того, як розбереться з прибутками і видатками по кожній вертикалі. А ще необхідні зміни в законодавстві.

Коли будуть тарифи? – це досить складна історія, яка складається з двох частин – державно регульованої і коефіцієнтів, які використовує сама Укрзалізниця. Нині щоб затвердити нові тарифи, потрібно пройти  міністерство інфраструктури, міністерство фінансів та державну регуляторну службу. Поки ви затвердите тариф на перевезення зерна, наприклад, то у вас уже сезон закінчився.

Володимир Жмак розраховує, що прийняття закону про НКРТ дасть можливість ввести незалежного регулятора для регулювання державної складової.

Також він додав, що Укрзалізниця має напрямки, за якими можна було б зменшити тарифи, щоб бути конкурентоспроможною з автоперевізниками.

Раніше автомобільними шляхами везлося зерно в Одеський порт з плеча 100-150 км, тепер воно везеться з плеча 250-300 км. Я хочу забрати у автомобілістів цю частку зерна і повернути її Укрзалізниці. Для цього, я припускаю, треба буде знижувати тарифи.

 

Позначки: , , , ,