За підсумками січня-березня 2020 року АТ “Укрзалізниця” отримало збиток у розмірі 7 млрд грн. На кінець року сума збитків, враховуючи боргові зобов’язання, може сягнути 16 млрд грн.

З початком карантинних обмежень, від 11 березня 2020 року “Укрзалізниця” припинила госпдіяльність, що негативно вплинуло на її фінансово-економічні показники. Про це повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на матеріали Кабінету міністрів.

“За результатами першого кварталу поточного року товариство отримало збитки на 7 млрд грн … У той же час, за прогнозами товариства, в зв’язку з необхідністю погашення кредитів і відсотків за ними (11 млрд грн і 3 млрд грн відповідно), дефіцит коштів на кінець року може скласти 16 млрд грн “, – йдеться в тексті пояснювальної записки.

У документі також зазначено, що скорочення обсягів виробництва в Україні, зупинка роботи окремих підприємств-вантажовідправників і негативна кон’юнктура на міжнародних ринках призвели до зменшення загального вантажообігу в першому кварталі 2020 року на 4,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Для мінімізації негативних наслідків “Укрзалізниця” здійснює ряд компенсаційних заходів: режим простою для персоналу, припинення планового підвищення зарплати, обмеження закупівель матеріально-технічних ресурсів та послуг (крім критичних позицій), оптимізація платежів.

Виходячи з цього Міністерств