На засіданні уряду сьогодні підтримали пропозицію наглядової ради Укрзалізниці про припинення повноважень тимчасового керівника УЗ – Желько Марчека. КМУ звільнив його з посади виконуючого обов’язків голови та виключив зі складу членів правління АТ “Українська залізниця”. Про це повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Тимчасово виконуватиме обов’язки голови правління АТ “Укрзалізниці” – Іван Юрик, який був призначений минулого літа членом правління, відповідальним за стратегічний напрямок залучення інвестицій, роботу з кредитным портфелем компанії та реструктуризацію боргів.

Також міністр зазначив, що конкурс на посаду голови правління УЗ, який наразі призупинено за рішенням  Наглядової ради товариства, буде відновлений та продовжений після завершення карантину.

Владислав Криклій, міністр інфраструктури України, наголосив на головних пріоритетах:

Стабілізація діяльності стратегічного підприємства та вихід з коронакризи і звісно проведення чесного конкурсу на посаду голови Укрзалізниці. Українська залізниця має бути однією з кращих у європейському регіоні. Для цього нам потрібен чесний та професійний керівник, який стане локомотивом для підприємства.

Іван Юрик, виконуючий обов’язки голови правління АТ “Укрзалізниця”, вважає призначення викликом, проте має чітке розуміння першочергових кроків для подолання кризи:

– У вкрай непрості часи, але з чітким розумінням та першочерговими кроками для подолання кризи у компанії. Призначення виконуючим обов’язки керівника Укрзалізниці – один з найважчих викликів у кар’єрі.
За делеговану довіру щиро вдячний.

Нове призначення в УЗ високо оцінив колишній очільник державної залізничної компанії – Євген Кравцов. На його думку,  Іван Юрик є одним з найсильніших управлінців в країні і найкраще підходить для керманича у такий фінансовий шторм, в якому нині перебуває Укрзалізниця:

– Днями одна з найвпливовіших міжнародних рейтингових агенцій – S&P Global Ratings спророкувала черговий переддефолтний статус на Укрзалізниці.
Саме обговорення дефолту – вкрай шкідливе для УЗ. Мова про те, що компанія не зможе вчасно і в повному обсязі розрахуватися зі своїми боргами – небезпечний сигнал. А дефолт не дозволить протягом кількох років робити запозичення на зовнішніх ринках капіталу. Без додаткових грошей (коли держава не допомагає) компанії буде скрутно. Далі – відсутність фінасування стратегічно важливих напрямків, зменшення соціального забезпечення і так за списком.
Звісно, пандемія внесла свої корективи у роботу, але за кілька місяців, одна з найстабільніших компаній у державному секторі, стала на поріг фінансової кризи. Це був знак, що треба терміново приймати ефективні кадрові та управлінські рішення.

 

Позначки: , , , , ,