Кошти, сплачені Укрзалізницею як податок на землю та як акциз на дизпальне, мають бути повернуті компанії для фінансування пасажирських перевезень, переконує науково-економічна рада АТ «Укрзалізниця». Більш того, у подальшому ці податки мають бути переглянуті. 

Крім того, науково-економічна рада при Укрзалізниці вважає, що сплата податку на землю та акцизного збору з дизельного пального загальною сумою близько 6 млрд грн на рік призводить до посилення нерівності умов між залізничним і автомобільним транспортом та штучного зростання витрат залізничного транспорту, а відповідно, і транспортної складової у вартості продукції інших сфер економічної діяльності.

Науковці нагадують, що з 1 січня 2018 року в Україні запрацював державний дорожній фонд, що формується, насамперед, за рахунок акцизу з виготовленого в Україні та імпортного пального. Водночас акциз на дизельне пальне з урахуванням того, що залізничний транспорт України споживає понад 10% від усього загального обсягу, спрямовується тільки на ремонт автомобільних доріг, у той час як залізничний транспорт не використовує автомобільні траси, а також не отримує коштів з дорожнього фонду на своє оновлення.

«В Україні ж починаючи з 2019 року із залізниці зняті навіть ті мінімальні пільги, які були раніше, за рахунок чого податок на землю збільшиться майже в чотири рази. Таким чином, АТ «Укрзалізниця» понесе податкове навантаження більше 50%, тоді як максимальні податкові ставки в Західній Європі і Японії становлять 37%», — наголошується у звіті.

Щодо земельного податку експерти зазначають, що в інших країнах залізничний транспорт не оподатковується земельним податком, а розвиток інфраструктури відбувається тільки за рахунок або за допомогою державного субсидіювання. На їхнє переконання, залізничний транспорт має стати пріоритетним видом наземного транспорту для державної економічної політики.

Позначки: ,