Тариф на вантажні перевезення “Укрзалізницею” (УЗ) недооцінений в 2-3 рази і буде рости, повідомив директор з розвитку УЗ Андрій Рязанцев на аграрному форумі в рамках виставки “Агро-2019”, передає Інтерфакс.
Базовий тариф недооцінений приблизно в 2-3,5 рази. Це те, що стосується перспективи тарифів. Крім того, тариф щороку повинен індексуватися, але це не можна називати підвищенням тарифу. Склавши ці два фактори, ми можемо отримати тариф, достатній для відновлення і функціонування залізниці. Звичайно, прийти до консенсусу (з бізнесом – ІФ) буде складно“, – зазначив Рязанцев.
За його словами, тариф буде збільшуватися більш помірно при співфінансуванні збиткових напрямків діяльності УЗ з бюджетів різних рівнів.
На сьогодні на вантажних перевезеннях зверху все ще “сидять” пасажирські перевезення та інфраструктура (зокрема, фінансування малодіяльних станцій – ІФ). Це в загальному 20 млрд грн. Сьогодні їх платить УЗ, збираючи з вантажних перевезень. Ми вважаємо, що ці речі повинні співфінансуватися з державного та місцевих бюджетів, і якщо воно буде, ми суттєво зможемо полегшити життя вантажовиробникам в плані тарифу. Це питання має вирішити Кабмін, в законодавстві це чітко прописано“, – сказав директор з розвитку УЗ.
Нагадаємо, що з квітня 2019 року тариф на вантажні перевезення індексовано на 14,2%. Кабмін в березні погодив автоматичну індексацію тарифів на перевезення вантажів і пов’язані з ними послуги з 1 травня на 2,5%, з 1 серпня – на 5%, з 1 листопада – на 7,5%. “Укрзалізниця” планує в 2019 році перевезти 331 млн тонн вантажів, що на 4,8% менше плану на 2018 рік. В результаті доходи від перевезення вантажів прогнозуються в розмірі 83,991 млрд грн, що більше плану-2018 на 12 млрд грн (16,7%).Позначки: ,