Питання модернізації Укрзалізниці, встановлення тарифів та індексація на ринку вантажних перевезень, лібералізація ринку вантажних перевезень, а також допомога Світового Банку у впровадженні пілотних проектів з концесії вокзалів стали предметом обговорення на зустрічі із представниками Світового Банку та Міністерства інфраструктури України (МІУ) за участі представників АТ «Укрзалізниця» та Команди підтримки реформ при МІУ, передає прес-служба. Юрій Лавренюк, заступник Міністра інфраструктури України зазначив, що питання реформування Укрзалізниці потребує комплексного системного підходу:
«До Верховної Ради вже внесено законопроект «Про залізничний транспорт України» (№9512 від 30.01.2019), розроблений спільно з Міністерством інфраструктури, який ми сподіваємось вже найближчим часом буде проголосовано. Для відкриття нових ринків ми маємо перш за все провести реформу ціноутворення відповідно до вимог Угоди про асоціацію. Наше першочергове завдання – сформувати прозору систему встановлення тарифів за користування інфраструктурою залізничного транспорту та запровадження однакових умов для всіх перевізників». Щодо доступу приватних локомотивів на залізничні колії загального користування найближчим часом, то з керівництвом «Укрзалізниця» обговорили варіант пілотному проекту на малодіяльних лініях.
Структурна реформа АТ «Укрзалізниця» з розділенням функцій з управління інфраструктурою та перевізної діяльності, включно з необхідністю запровадження системи управління інфраструктурними активами, – першочергове завдання на думку керівництва МІУ і на ній необхідно зосередитися нині. Особливу увагу було приділено проектам розвитку високошвидкісного залізничного сполучення Одеса-Київ-Львів-ЄС, організації нової моделі пасажирських перевезень залізницею та пілотні проекти з концесії вокзалів. Представники Світового Банку запропонували ідею співпраці Укрзалізниці із Ініціативою CoST задля забезпечення моніторингу прозорості закупок та публічного доступу до інформації щодо реалізації інфраструктурних залізничних проектів. Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію і вже найближчим часом буде розроблено план щодо її реалізації.Позначки: , ,