Узгоджений договір про допуск приватних локомотивів до роботи на залізниці має бути до кінця вересня

До 26 вересня повинна відбутися фіналізація пілотного проєкту з допуску приватних локомотивів до колії загального користування і запрошення перших операторів, які пройшли кваліфікаційні вимоги, до підписання угоди, про це заявив міністр інфраструктури України Владислав Криклій на зустрічі з представниками бізнесу, яку організувала Європейська Бізнес Асоціація.

“Питання з узгодженням договору про допуск приватних локомотивів має бути вирішено до кінця вересня. Таке завдання поставлено перед Укрзалізницею. Цей проєкт є вкрай важливим та очікуваним для бізнесу протягом останніх років. Завдяки йому ще до набрання чинності закону “Про залізничний транспорт”, ми зможемо дослідити, як функціонує ринок у зовсім інших умовах – за наявності одразу кількох перевізників. Відпрацюємо технічні та інші особливості в реалізації доступу до залізничної інфраструктури, визначимо можливі ризики в організації безпеки руху під час експлуатації приватних локомотивів. Вдячний всім учасникам ринку, хто проявляє зацікавленість та долучається до цього експерименту”, – наголосив міністр інфраструктури України.

Проте і тут є певні застереження:

Ми ж всі розуміємо, що Укрзалізниця займається “самоканібалізмом”, тому тут треба бути обережним, – зазначив В.Крилій.

Вартість допуску приватних локомотивів до залізничної інфраструктури міністр не озвучив, посилаючись на те, що це є частиною договору двох суб’єктів господарювання.