На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів України зробив ще одну спробу  заборонити ввезення на митну територію України російських зужитих вагонів.

До кінця 2020 року заборонено ввозити в Україну вагони, серед залізничних адміністрацій приписки яких з 20 лютого 2014 року є або була залізнична адміністрація Російської Федерації. Відповідну зміну Кабмін вніс до своєї постанови від 30 грудня 2015 року №1147 “Про заборону ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації”.

Розробником оновленої версії заборони виступило Міністерство інфраструктури України. Очільник відомства Владислав Криклій пояснив суть ініціативи:

“Постановою КМУ від 30 грудня 2015 року №1147 вже запроваджено заборону до ввезення на митну територію України залізничних вагонів, що були у користуванні, та які ввозяться в митному режимі імпорту, що походять з Російської Федерації. Проте у той же час з листопада минулого року юридичними особами-резидентами України було придбано 1165 вагонів, країною походження яких не була Російська Федерація. З них попереднім власником 608 вагонів були підприємства-резиденти Російської Федерації, а 15 вагонів були у власності підприємств-резидентів Російської Федерації з 2014 року. Щоб такі рухомі склади теж підпадали під дію заборони, ми внесли відповідні зміни в постанову, які сьогодні і підтримав Уряд. Вдячний колегам за схвалене рішення”, – зазначив міністер.

 

фото Комерсант

Нагадаємо, тиждень тому «Укрзалізницю» звинуватили у тому, що ігноруючи урядову заборону на ввезення вагонів з території Російської Федерації, компанія дозволила імпорт зужитих вагонів. В УЗ пояснили, що формально дотримались постанови КМУ. А дозвіл компаніїї Альфаро на ввезення 539 вагонів, придбаних у Русагротранс, було надано, оскільки вони є румунського та українського виробництва.

Ще раніше, на початку червня Укрзалізниця та Міністерство інфраструктури України домовилися спільно розробити обмеження ввезення списаних вагонів на територію нашої держави з метою стимулювання національного вагонобудування. Головне питання – урегулювання неправомірного використання на митній території України для внутрішніх перевезень вагонів комерційного призначення, які належать іноземним вагонним компаніям.

Про те, що українські приватні оператори продовжують імпортувати російські списані вагони з території інших держав, обходячи урядові обмеження, нещодавно розповів президент та співвласник Крюківського вагонобудівного заводу Володимир Приходько.

Нагадаємо, що з листопада минулого року в Україні діє заборона на ввезення застарілого рухомого складу РФ.

Ембарго на вагони із вичерпаним терміном експлуатації було введено на три місяці раніше ніж планувалося, оскільки інформація про наміри таких обмежень призвела до стрімкого зростання ввезення вживаних вагонів із РФ, а попит на нові вітчизняні вагони різко скоротився.