Німецький уряд виділив близько 380 мільйонів євро на розширення та електрифікацію лінії між Ангермюнде та польсько-німецьким кордоном. Крім того, федеральні землі Берлін та Бранденбург додають до проєкту ще 100 млн. євро, щоб зробити ділянку двоколійною по всій її довжині.

Берлін-Щецін на 20 хвилин швидше. Німеччина дає на це півмільярда євро

фото: DB

Будівельні роботи будуть проведені у 2021-2026 роках. Лінія буде модернізована до швидкості 160 км/год та електрифікована по всій її довжині, про це пише REUA з посиланням на Rynek kolejowy. На ділянці між Пасовом та польсько-німецьким кордоном Deutsche Bahn побудує другу колію. П’ять залізничних станцій будуть модернізовані в регіоні Укермарк. Після завершення робіт залізниця з’єднає Берлінський і Щецинський метрополії за 90 хвилин, на 20 хвилин швидше, ніж сьогодні. В майбутньому ми також потрапимо до Берліна та Щецина швидше з регіону Uckermark, повідомляє Німецька залізниця (Deutsche Bahn).
Берлін-Щецін на 20 хвилин швидше. Німеччина дає на це півмільярда євро

фото: DB

– Це буде ефективним та привабливим сполученням, яке об’єднає столичні регіони, а також муніципалітети та людей, які проживають за маршрутом. Ми створюємо умови для збільшення руху на екологічно чистій залізниці, для забезпечення швидшого та кращого сполучення з польськими сусідами та усунення розриву в європейському залізничному транспорті. Я хотів би подякувати федеральному уряду, а також федеральним землям Берліну та Бранденбургу за те, що вони реалізували цей проект, – сказав член комітету з питань інфраструктури Рональд Поулф, який цитується у комюніке.
– Завдяки електрифікованій та безперебійній двоколірній лінії вперше після 1945 року ми з’єднуємо Берлін з важливим польським портовим містом Щецином. Це третій модернізований нами транскордонний відрізок – після електрифікованого перетину кордону у Франкфурті (Одер) та продовження переходу в Горці. Німеччина та Польща зближуються. Завдяки залізниці ми зміцнюємо Європу», – сказала Тамара Зеешанг, державний секретар Федерального міністерства транспорту та цифрової інфраструктури.
Міністр інфраструктури та просторового планування Бранденбурзької землі Гвідо Беерманн додав, що спільні зусилля земель Бранденбург та Берлін для розвитку двостороннього розвитку цього важливого зв’язку між європейськими столичними районами Берлін-Бранденбурзької області та Щецином окупилися.
– З запуском цієї привабливої ​​залізничної лінії ми створимо нові можливості розвитку регіону Uckermark та зміцнимо зв’язки між Бранденбургом та Польщею. Крім того, ми також робимо акцент на захисті клімату, оскільки розширення лінії дозволить перенести більше пасажирських та вантажних перевезень з доріг на колії – сказала вона.

У 2013 році розпочалося планування першого модернізованого ділянки між Ангермюнде та Пассоу. Отримання дозволу на будівництво на цій ділянці очікується наступного року. Тоді можуть розпочатися будівельні роботи. В даний час планується двоколійне розширення відрізка між Пасовом та польсько-німецьким кордоном, будівельні роботи тут розпочнуться у 2024 році. Паралельно з планувальними та будівельними роботами з німецької сторони польська сторона також працює над розширенням лінії між державним кордоном та Щецином.

Лінія Берлін-Щецин з’єднує європейські столичні райони Берлін-Бранденбург і Щецін, в яких проживає і працює близько 1,5 мільйонів людей з обох боків Одера. Ця лінія закриває розрив у транс’європейській залізничній мережі та з’єднує чотири основні європейські транспортні коридори між Скандинавією та Балтією, а також Південно-Східною Європою та Середземноморським регіоном.