«Укрзалізницю» звинуватили у тому, що ігноруючи урядову заборону на ввезення вагонів з території Російської Федерації, компанія дозволила імпорт зужитих вагонів.

Скрін дозволу на своїй сторінці розмістив голова Комітету з розвитку інфраструктури Федерації роботодавців України Максим Шкіль. Він стверджує, що УЗ дозволяє імпорт металобрухту у вигляді виведених з експлуатації вагонів, а також сприяє подовженню терміну їхньої дії на території України.

Першим відреагував на ситуацію директор інфраструктури АТ «Укрзалізниця» Роман Веприцький, який стверджує, що у компанії не було законних підстав для заборони ввезення вагонів:

Безсумнівно, в данному випадку АТ «Укрзалізниця» дотримується заборони щодо ввезення вагонів виробником яких є РФ.

АЛЕ

В даній ситуації виробниками цих вагонів вказані Румунія та Україна.
Таким чином, законних підстав для заборони ввезення вагонів в режимі імпорту в АТ «Укрзалізниця» фактично не має.
Катастрофічним є те, що в умовах профіциту вагонного парку в країні, компанiї планують завозити списаний в РФ вагонний парк, вироблений в iнших державах. Недосконала нормативна база призвела до абсурдних умов для галузі. – пояснив він.

Р.Веприцький перелічив низку заходів, які б дозволили запобігти подійній ситуації в майбутньому – встановлення нульових або мінімальних квот на ввезення іноземних вагонів; заборону продовження термiну експлуатацiї вагонів, бiльше строку, встановленого виробником; заборону ввезення вагонів з продовженим терміном служби або термін служби яких закінчився з території сусідніх держав; обмеження використання iновагонiв для внутрiшніх перевезень вантажiв на території України (включно iновагонiв з ознакою оренди та оперування). За його твердженнями, АТ «Укразалізниця» звернулося до Міністерства інфраструктури України з відповідними пропозиціями.

Терміново втрутитися в ситуацію для захисту української економіки та подолання кризи в залізничній галузі попросить і Федерація роботодавців України, але своє звернення адресувала Прем’єр-Міністру та Президенту. Вона вимагає провести “не тільки розслідувати, а й скасувати телеграму, а тих хто видав її – звільнити”.

Максим Шкіль, голова Комітету з розвитку інфраструктури Федерації роботодавців України:

УЗ потрібно терміново скасовувати цю телеграму. Вагони російські, їх ввозити не можна, а лист митниці має нижчу юридичну силу ніж рішення кабінету міністрів про заборону ввезення. Також для повної впевненості паралельно потрібно внести зміни до постанови КМУ, щоб це питання більше не піднімалося.

Дмитро Олійник, президент Федерації роботодавців в Україні:

Чому в Україну завозять старі списані російські вагони? Ви ж знаєте про доручення ПМУ( вже третього!) з цього питання.. в минулому році завезено 7000 вагонів, в цьому році завезено біля 1000 вагонів, по окремій телеграмі з УЗ…

ОНОВЛЕННЯ
Згодом ситуацію прокоментував і міністр інфраструктури України Владислав Криклій, за його версією до імпорту таких вагонів призвели правова колізія та дії Держмитниці. Наразі МІУ намагається прибрати наявні юридичні шпарини.

Я особисто ініціював заборону по ввезенню вагонів РФ. Внесли зміни 20.11.2019 – вагони залізничні код УКТ ЗЕД 8606300000, 8606978000, 8606920000). Але відповідно до роз’яснень Держмитслужби, країна походження – це країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці.
08.05.2020 року ТОВ «Альфара» було придбано в АТ «Русагротранс» 1 900 хопер-зерновозів українського та румунського виробництва. Тобто Вагони, що ввозяться на територію України були виготовлені в Україні та Румунії. І заборона юридично не обмежує їх ввезення, виходячи з країн виробників. Але навіть це терміново зараз змінюємо, – пояснив міністр.

Раніше, в Україні говорили про можливу заборону експлуатації вагонів старше 33 років. УЗ з цього приводу відмовчувалася, а вантажовідправники вважають рішення непрозорим, що несе загрозу економіці, і будуть звертатися до судів і АМКУ, в разі його прийняття.

На початку червня Укрзалізниця та міністерство інфраструктури України домовилися спільно розробити обмеження ввезення списаних вагонів на територію нашої держави, що забезпечить стимулювання національного вагонобудування. Одним з питань мало бути й урегулювання неправомірного використання на митній території України для внутрішніх перевезень вагонів комерційного призначення, які належать іноземним вагонним компаніям.

Про те, що українські приватні оператори продовжують імпортувати російські списані вагони з території інших держав, обходячи урядові обмеження, нещодавно розповів президент та співвласник Крюківського вагонобудівного заводу Володимир Приходько.

Нагадаємо, що з листопада минулого року в Україні діє заборона на ввезення застарілого рухомого складу РФ.

Ембарго на вагони із вичерпаним терміном експлуатації було введено на три місяці раніше ніж планувалося, оскільки інформація про наміри таких обмежень призвела до стрімкого зростання ввезення вживаних вагонів із РФ, а попит на нові вітчизняні вагони різко скоротився.