Завершення електрифікації на ділянці Жлобин-Подільський-Світлогорськ-на-Березині відзначили відкриттям регулярного руху електропоїздів за маршрутом Светлогорськ-Жлобин-Мінськ.

Жлобин-Подільський-Світлогорськ-на-Березині – це один з етапів реалізації інвестиційного проекту по електрифікації ділянки Жлобин-Калинковичі-Барбаров загальною протяжністю 141 км, який планується завершити до кінця 2021 року. Реалізація даного проекту дозволить довести частку електрифікованих ділянок до 25% від загальної протяжності залізничних ліній і організувати в перспективі на всій протяжності ділянки рух пасажирських і вантажних поїздів електровозною тягою, повідомляє БЧ (Білоруська залізниця).

Раніше REUA писав, що електрифікувати ділянку Жлобин-Калинковичі допомагає Китай. Кредитну угоду з фінансування проекту електрифікації залізничної ділянки Жлобин-Калинковичі було підписано між БЧ та Експортно-імпортним банком Китаю (China Exim Bank) за результатами перемовин на Всесвітньому форумі “Один пояс – один шлях”.

Фінансування робіт здійснюється за рахунок власних коштів БЧ (15% від суми контрактів) і кредитних ресурсів Експортно-імпортного банку Китаю (85% від суми контрактів). Вартість будівництва ділянки Жлобин-Калинковичи-Барбаров становить 77,3 млн. євро, у тому числі кредитні ресурси Ексімбанку Китаю 65,7 млн. євро.

Наразі на станціях і перегонах ділянок Світлогорськ-на-Березині-Калинковичі-Барбаров тривають планові роботи з реконструкції мереж електропостачання, будівництва мереж зв’язку і дистанційного керування пристроями технологічного електропостачання. Завершується установка опор контактної мережі на ділянці Калинковичі-Барбаров. Триває будівництво двох тягових підстанцій.

Прогнозується, що після завершення електрифікації на ділянці Жлобин-Калинковичі-Барбаров викиди забруднюючих речовин в атмосферу знизяться на 900 тонн на рік. Також електрифікація сприятиме скороченню експлуатаційних витрат на інфраструктуру і тяговий рухомий склад, і перш за все скорочення витрат на придбання дизельного пального.

ДОВІДКОВО

Електрифікація – один з найважливіших інвестиційних проектів Білоруської залізниці.  До 2030 року планується повністю електрифікувати основні вантажонапружені ділянки, щоб максимально використовувати економічну ефективність перевезення вантажів і пасажирів на електровозною тязі. Використання інноваційного рухомого складу на електрифікованих ділянках підвищує швидкість і комфорт транспортного сполучення, впливає на ефективність економічних зв’язків і мобільність населення, скорочує час перебування в дорозі.

REUA повідомляв, що тендер на постачання обладнання для модернізації ділянки Жлобин – Калинковичі – Словечно виграла чеська компанія AŽD Praha.