Україна зможе використовувати морські порти Віслинської затоки для імпорту і експорту своєї продукції після завершення будівництва судноплавного каналу через косу Вісли.

Сусідні з Польщею країни – Україна і Білорусь – зможуть використовувати морські порти Віслинської затоки, зокрема судна зможуть заходити в порт Ельблонг в обхід Калінінградській області РФ, про це пише ЦТС.

“Відкритий доступ до портів Віслинської затоки буде означати доступ до міжнародних морів для наших партнерів зі сходу – Білорусі та України, які матимуть альтернативний порт для імпорту і експорту своїх товарів”, – повідомив глава канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерскі.

За його словами, з точки зору суверенітету Польщі будівництво каналу має велике значення, оскільки він буде розташований на кордоні між східним флангом НАТО і сусідами альянсу на сході.

 

Нині в Польщі йдуть активні роботи з будівництва судноплавного каналу через Віслинську косу, який дозволить суднам заходити в порт Ельблонг в обхід Калінінградській області РФ.

Загальна довжина нового водного шляху складе 22,9 км (включно з перетином Віслинської затоки – 10,2 км; відтинок річки Ельблонг – 10,4 км, решта 2,3 км – це канал і ділянка зовнішнього порту). Протяжність каналу через Віслинську (Балтійську) косу складе 1,3 км. Глибина каналу і всього водного шляху – 5 м. По ньому зможуть проходити судна довжиною до 100 м і шириною до 20 м.

Вартість будівництва каналу оцінюється в 900 млн злотих (237 млн ​​дол.). А завершити його планують у 2022 році.