Можливість відновлення курсування потяга «Ковель – Хелм» голова Волинської облдержадміністрації обговорив з представниками «Укрзалізниці». Про це інформує управління інформаційної політики ВОДА.

Під час обговорення інвестиційних проєктів електрифікації та модернізації двох дільниць: «Ковель-Ізов-Держкордон» та «Ковель-Ягодин-Держкордон» з першим заступником директора виконавчого регіональної філії Львівська залізниця Ярослав Федак голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко нагадав про потребу відновлення курсування потяга «Ковель-Хелм»:

«Ще до карантину почав переговори із польською стороною щодо цього питання. Окрім того, звертатимуся до центральних органів влади, зокрема до Президента України та Кабінету Міністрів, щоб лобіювати усі подібні проекти, адже Волинь – прикордонна область, і я розумію важливість та необхідність її розвитку», – сказав Юрій Погуляйко.

Нагадаємо, потяг «Здолбунів-Хелм» припинив курсування до польської станції призначення у червні 2019 року через непорозуміння між Укрзалізницею та польською митною службою щодо оподаткування пального українських дизель-потягів.
Нині кінцевим пунктом призначення є прикордонна станція Дорогуськ (Польща).

Електрифікація широкої колії «Ковель-Ізов-Держкордон» дозволить збільшити тоннажність потягів з 5 до 6 тисяч тонн і зменшити на 3 години проходження кордону, у зв’язку з тим, що відпаде необхідність заміни еклектровозів та тепловози, і це призведе до збільшення пропускної спроможності вдвічі. Головна перевага полягає в тому, що «широка» колія з Ковеля через станцію Ізов заходить на територію Польщі майже на 500 км (78,69 % залізничного вантажопотоку між Україною та ЄС).

«Укрзалізниця» вже почала роботи, але на сьогодні роботи призупинені через пандемію коронавірусу.

Електрифікація «Ковель-Ягодин-Держкордон» – дозволить запустити пасажирські поїзди та створити надійне залізничне сполучення з країнами ЄС. Наприклад, розпочати діалог з польською стороною про продовження польських потягів Інтерсіті до ст. Ковель, яка є вузловою і має сполучення з усіма вузловими станціями України.