Пілотний маршрут Кальденкірхен – Познань – Варшава – Шештокай проходить близько 3000 кілометрів в обидва боки і буде перевозити загалом 45 причепів в обидва боки.

Напівпричепи восьми транспортних та логістичних компаній – Girteka Logistics, Vlantana, Hoptransa, DSV, Arcese, Solotransa, Nokvera та Griciaus įmonė – були завантажені на інтермодальному терміналі Кальденкірхен на кордоні з Нідерландами, і доїхали європейській колією “Rail Baltica” до Шештокуса. Тут напівпричепи повернули на авто, щоб покрити “останню милю” до кінцевої точки вивантаження.

 

Розробляються нові практики

“Цей історичний пілотний напівпричіпний транспорт символізує головний переломний момент на ринку вантажних перевезень, коли синергія між декількома видами транспорту гарантує швидкий та надійний вантажний транспорт для всіх учасників логістичної ланцюга. Однак найбільшим досягненням такого транспорту є екологічність та зменшення негативного впливу важких транспортних засобів на навколишнє середовище. Ми сподіваємось, що нова практика посилить переваги кожного виду транспорту – економічність та екологічність залізничного транспорту для перевезень на великі відстані, а також гнучкість автомобільного транспорту – доставку вантажів «від дверей до дверей», – сказав Егідіюс Лазаускас, генеральний директор LG Cargo.

“Цей пілотний проект дозволить перевірити нові можливості перевезення вантажів з Литви через Польщу до Західної Європи та у зворотньому напрямку. Залізниця зеленіша за автомобільний транспорт, оскільки вони викидають в атмосферу набагато менше шкідливих газів, і Європейський Союз очікує, що держави-члени докладуть зусиль для поступового збільшення частки залізниць у вантажних перевезеннях. Крім того, поїзди забезпечують безпечне перевезення вантажів, оскільки кількість аварій на залізницях у багато разів менша, ніж на дорогах», – додав Чеслав Варсевич, президент PKP Cargo.

«Ми були зацікавлені у перевезенні напівпричепів між Литвою та Рейн-Рурським регіоном до Німеччини з моменту нашого першого візиту до Каунасу десять років тому. Тож цей пілотний проект є для нас захоплюючим моментом. Завдяки чудовій співпраці з Литовською залізницею ми бачимо, що наше бачення нарешті здійснилося», – сказав Ханс-Юрген Вайдеманн, генеральний директор CargoBeamer.

Для навколишнього середовища –  на 100 тонн менше CO 2

За оцінками експертів, залізничне перевезення напівпричепів зменшить шкідливі викиди у навколишнє середовище на 100 тонн CO2 у порівнянні з їх транспортуванням автовантажівками. Для розуміння, вага в 100 тонн відповідає вазі 16 слонів, або дорівнюватиме розміру 25 повітряних куль, якщо вимірювати в кубічних метрах.

Перевезення напівпричепів залізничним транспортом на великі відстані заохочується Європейським Союзом (ЄС), оскільки це зменшує негативний вплив на навколишнє середовище та підвищує безпеку дорожнього руху. Це також вигідно для логістичних компаній та підприємств автомобільного транспорту, оскільки економить пальне та людські ресурси. Крім того, легке та швидке перетинання кордонів між залізницями, що дозволяє уникати тривалого простою та можливих затримок на митниці.

Європейська комісія прагне, щоб частка залізничного та водного транспорту у перевезенні вантажів на відстань понад 300 кілометрів до 2030 року досягала 30%, а до 2050 року ця цифра повинна перевищувати 50%.