Згідно звіту UBS пандемія Covid-19 може прискорити переорієнтацію пасажирів з авіатранспорту на залізницю, з більшим, ніж очікувалося, зростанням залізничної галузі протягом наступних 10 років, повідомляє RailJournal

через зміни клімату, пасажири будуть віддавати перевагу більш екологічний вид транспорту
Коли відновиться активність перевезень після пандемії коронавируса багато пасажирів вважатимуть за кращим вибором високошвидкісне залізничне сполучення повітряному транспорту. Про це свідчать результати дослідження інвестиційного банку UBS (Швейцарія)

Очікується, що Covid-19 матиме значні наслідки у короткотерміновому періоді, за оцінкою UBS світовий ВВП у 2020 році скоротиться на -0,5%  і вже у 2021 році зросте на 4,5%. Проте залізнична галузь ,пригальмувавши на якийсь час, у наступні 10 років демонструватиме значний розвиток.

“Окрім економічного спаду, спричиненого Covid-19, обмеженнями руху можуть також запам’ятатись тим, що різко скоротили викиди в розвинених країнах та країнах, що розвиваються, тижнями, запустили нові звички, такі як віддалена робота та використання соціальних додатків для відеодзвінків, і даючи більшості населення досвід значно нижчого рівня забруднення», – заявляє UBS.

За даними ЄС, із загального обсягу шкідливих викидів на частку транспорту припадає 15%, в тому числі на повітряний – близько 3%. У 2017 році транспортний сектор згенерував близько 4,5 млрд т викидів еквівалента CO?, з яких на автомобільний транспорт припадає 73%, повітряний – 14%, морський – 13,5% і залізничний – близько 0,5%. Оскільки в більшості промислово розвинених країн до 2040-2050 рр. встановлені цільові показники по кліматично нейтрального рівня викидів вуглецю, для досягнення яких передбачені інвестиції понад $ 300 млрд, автори дослідження прогнозують прискорення переходу частини пасажиропотоку як в країнах ЄС, так і в Китаї з повітряного на високошвидкісний залізничний транспорт.

Швидкісні поїзди (HST), якщо частота відправлень та якість обслуговування поліпшаться, можуть спонукати більше мандрівників Європи та Китаю змінити повітряний транспорт на залізницю – як для дозвілля, так і для бізнесу. В цілому це дозволить сповільнити прогнозоване зростання світового повітряного руху до 4,6% річних, порівняно з 5,1% річного приросту, оціненого до спалаху Covid-19 більшістю виробників літаків і аналітиками руху в їх 10 або 20-річному прогнозі.

“Ми вважаємо, що світові та, зокрема, європейські, залізничні ринки готові до темпів зростання, що перевищують історичні рівні, як в найближчій, так і в довгостроковій перспективах, що визначається трьома ключовими рушіями: екологічні, соціальні та врядні (ESG) тенденції, ефективність, та зручність», – каже UBS. – «Зокрема, для цих машиністів повинні отримати користь HST, і Європейська асоціація залізничної промисловості (Unife) прогнозує середньостроковий темп приросту 10% складової (CAGR) в середньостроковій перспективі, що значно вище, ніж прогнозується для залізниць загалом».

UBS каже, що залізниця – найкраще рішення для вирішення проблем, пов’язаних із зростанням населення, підвищенням рівня життя та збільшенням попиту на транспорт як на місцевому, так і на міжнародному рівні.

“На наш погляд, і підкріплені меншими витратами на фінансування, політична підтримка інвестицій у залізничну інфраструктуру значно зростає”, – йдеться у звіті. «Процеси прийняття рішень повинні як задовольнити цей зростаючий попит, так і зменшити його потенційні ризики, особливо ризики для навколишнього середовища. Ми вважаємо, що залізниця вже є найбільш екологічним способом подорожі між двома пунктами і стає ще більш чистим і менш залежним від електрифікації мережі “.

Очікується, що лібералізація європейського ринку залізниць “глибоко” вплине як на частоту, так і на доступність швидкісних (ШП) та високошвидкісних (ВШП) послуг у Європі – два фактори, які впливають на рішення подорожуючих про використання цього літак або інші види транспорту.

“Обидва ці фактори повинні суттєво покращитися, витягнувши пасажирів з аеропортів на вокзали”, – заявляє UBS. «Ми вважаємо, що 2019 та 2020 роки позначають перешкоду для галузі. Доступ до відкритої мережі буде надано по всій Європі з грудня 2020 року. Цей процес повинен підтримуватися лібералізацією ринку, оскільки приватні оператори намагаються передати аутсорсинг для виробників рухомих складів, на відміну від державних власників”.

Очікується, що в розширення мережі високошвидкісних залізниць в ЄС може бути інвестовано понад 100 млрд євро і 800 млрд юанів – в Китаї. Відповідно буде зростати попит на рухомий склад, високотехнологічне обладнання та елементи інфраструктури залізниць. У період до 2028 р потенціал попиту на продукцію компаній залізничного машинобудування Іспанії, Франції, Німеччини та Італії експерти оцінюють в 40-60 млрд євро.

Зростання можна прискорити за рахунок значних інвестицій в інфраструктуру високошвидкісних сполучень, що відбуваються в Німеччині, Франції, Іспанії, Північних і Прибалтики, а також в зв’язки між регіонами Східної та Західної Європи.

UBS також прогнозує зростання прибутків на 6 млрд. євро для постачальників сигналізації наступного десятиріччя.

За даними опитування близько тисячі чоловік, проведеного UBS Evidence Lab в чотирьох європейських країнах і Китаї, виявлені переваги проводити в поїзді до 5-6 годин для подорожуючих на відпочинок і до 4 годин в разі ділової поїздки. У Китаї високошвидкісні залізниці привертають більше пасажирів з автомобільного, аніж з повітряного транспорту, але ця ситуація може змінитися. Ключовими факторами зміни попиту на тривалі поїздки з використанням залізничного транспорту залишаються рівень сервісу і частота прямування поїздів. Позитивно вплинути на ці фактори зможе посилення конкуренції між операторами.

Розробки по запуску надшвидкісного руху найбільш активно ведуться в Японії, Китаї і США. Найбільш перспективними проєктами є поїзди на магнітній підвісці та вакуумні технології (Hyperloop).