Міністр інфраструктури України Владислав Криклій розраховує на виділення АТ “Укрзалізниця” фінансової підтримки в розмірі 4-5 млрд грн за рахунок отриманих від “Газпрому” коштів, про це йдеться в повідомленні Інтерфакс-Україна.

Архівне фото

За словами міністра, фінансова підтримка від імені держави буде найбільш ліквідної допомогою для “Укрзалізниці” в поточній ситуації з урахуванням раніше озвученого міжнародним рейтинговим агентством S & P Global Ratings зниження рейтингу компанії до “CCC” з прогнозом “негативний”.

З виплати “газпромівських” грошей, які йдуть на користь “Нафтогазу” і будуть перераховані до бюджету у вигляді дивідендів, ми розраховуємо отримати певну суму, яка буде передбачена на підтримку “Укрзалізниці”. Але не просто на закриття поточних проблем, а на замовлення на внутрішньому ринку вагонів, поїздів, електричок і т.п., – підкреслив міністр.

Криклій також повідомив, що Мінінфраструктури планує отримати близько 4-5 млрд грн цільового фінансування для “Укрзалізниці”.

Очікуємо, що зазначені кошти надійдуть в цьому році, і до кінця року вже будуть розподілені, – підкреслив він.

Криклій також зазначив, що на його думку на зниження рейтингу компанії з боку S & P вплинули публічні висловлювання екс-в.о. голови правління “Укрзалізниці” Желько Марчек про те, що у “Укрзалізниці” проблеми з ліквідністю.

Раніше стало відомо, що S&P знизило рейтинг “Укрзалізниці” до “CCC” з прогнозом “негативний” через погіршення ліквідності.

Перераховані російським “Газпромом” в кінці 2019 року $ 2,9 млрд в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу продовжують перебувати на рахунках НАК “Нафтогаз України”, їх подальший розподіл вирішиться в ході дискусії з урядом.