У лютому 2019 року керівництво АТ «Національної Компанії «ҚТЖ» прийняло рішення про передачу АТ «Қазтеміртранс» функцій оператора вантажних вагонів. Правильні кроки на ринку рухомого парку дозволили підвищити конкурентоспроможність АТ «НК «ҚТЖ», пише казахська редакція журналу Forbes.

З 50 тисяч вагонів компанії близько 30 тисяч раніше перебували в оренді. Тепер АТ «Қазтеміртранс» (ҚТТ) самостійно оперує даними парком рухомого складу, де основну частину складають піввагони, криті, універсальні платформи та інші.

На момент передачі ситуація на цьому ринку складалася не просто. Переваги були у приватних операторів у вигляді більш нового рухомого складу, легкості і гнучкості в прийнятті рішень. Тому ҚТТ як першочергове поставив завдання підвищити конкурентоспроможність.

Реверанс в сторону клієнта

Завдяки системному підходу та реалізації стратегії клієнтоорієнтованості компанія за підсумками 2019 року збільшила на 2% свою частку на ринку Казахстану, підвищила прибутковість вагонного парку від самостійного оперування в середньому на 20%, знизила коефіцієнт порожнього пробігу і при цьому оптимізувала накладні витрати.

Даурен Бімов, генеральний директор АТ «Қазтемiртранс»:

– Клієнти – наші роботодавці, і ми повинні працювати на них та їх потреби. В першу чергу були проведені організаційні зміни в частині структури компанії, посилений основний комерційний блок, а також блоки логістики та маркетингу. Оптимізовано внутрішні бізнес-процеси, впроваджені нові регламенти, спрямовані на створення умов для роботи фронт-офісу. Як результат, укладено більше 3000 договорів на надання послуг оператора вагонів і транспортної експедиції. Також укладені довгострокові сервісні контракти з власниками вантажу.

Розроблена та затверджена СД ҚТТ тарифна політика,  заснована на забезпеченні ефективності за рахунок оптимізації порожніх пробігів і підвищення частки ҚТТ на ринку, пояснює Даурен Бімов.

– Наприклад, є закладена умовна прибутковість на добу, і неможливо її просто підняти за рахунок підвищення цін на послуги, тому що ринок у нас конкурентний, платить тільки той, хто може платити. Тому єдиний варіант підвищити прибутковість – це застосування ефективних логістичних схем (мінімізація порожнього пробігу, виняток зустрічних пробігів). Таким чином, за підсумками 2019 року чистий додатковий ефект від переходу з оренди в оперування склав близько 10,4 мільярда тенге.

Ремонт вагонів – на сервісне обслуговування

Оскільки ҚТТ нині зосереджений на наданні послуг з оперування вагонами і роботі з клієнтами, вантажовідправниками, вантажовласниками, експедиторами і так далі. Ремонт вагонів стає для нас непрофільної діяльністю. З цього року ремонт вагонів переданий в сервісне обслуговування рухомого складу, що дозволило ҚТТ виключити ряд непрофільних функцій, оптимізувати штат і мінімізувати ризик зростання неробочого парку.

Суть сервісного обслуговування полягає в тому, що ҚТТ тепер платить за технічне утримання вагонів у вигляді добової ставки тільки за робочий день робочого вагона. Таким чином, сервісна компанія зацікавлена ​​в оперативному ремонті і в якості, щоб забезпечити безперервну готовність вагонів замовника. За підсумками торгів і за рахунок передачі штату вагонників в сервісну компанію ми забезпечили економічний ефект близько 10 мільярдів тенге в п’ятирічному періоді.

Крім того, даний підхід виключив необхідність ҚТТ проводити закуп, зберігання і логістику запчастин, що завжди було схильне виникнення ризику корупційної складової і розкрадань.

Цифровий вагон біжить, гойдається

Стратегія клієнтоорієнтованості зажадала від КТТ безперервного поліпшення сервісу, а також оптимізації, цифровізації бізнес-процесів.

Закуплена раніше IT-система «СТЖ-комплекс» (СТЖ) була доопрацьована і інтегрована з IT-системою АТ «НК «ҚТЖ» «АСУ ДКР». Це дозволило забезпечити зручність і швидкість для клієнтів, а також скоротити ризик людського фактора, значно прискорити і полегшити роботу менеджерів КТТ.

Наприклад, сформовані проплатние телеграм в СТЖ дозволяють автоматично направляти їх в АСУ ДКР і далі – в товарні каси АТ “Вантажні перевезення” (ДП). Це дозволяє в лічені хвилини отримати дозвіл на оформлення перевезення вантажовідправнику, без очікування.

– Тепер стало можливим проводити автоматичний розрахунок тарифу оператора в АСУ ДКР, отримувати декадні заявки на подачу вагона (ГУ-11) в автоматичному режимі з АСУ ДКР в СТЖ-Комплекс, що дозволяє планувати подачу вагонів вантажовідправникам. Клієнту немає необхідності дублювати заявку окремо в КТТ. Також, у разі відсутності телеграми з СТЖ-Комплекс, стало можливим автоматичне списання з особового рахунку грошових коштів на підставі чинного прейскуранта, – роз’яснює генеральний директор АТ «Қазтемiртранс» Даурен Бімов.

Автоматизовано і підтвердження надходження оплати від клієнтів, через синхронізацію банк-клієнта і СТЖ-Комплекс в режимі онлайн. Це дозволяє автоматично направляти телеграму на оформлення вагонів безпосередньо в товарні каси ДП. Також в системі АСУ ДКР розставлені «Логічні контролі», що виключають ймовірність відправки вагона без стягнення тарифу оператора, тобто послуг КТТ.

Поряд з цим запущений «Електронний планнер» – постановник завдань в режимі «онлайн», завдяки чому навіть у відрядженнях можна за допомогою мобільного пристрою контролювати хід виконання доручень і динаміку продуктивності співробітників. Впровадили в КТТ і електронний архів. Тепер всі необхідні документи доступні в режимі «онлайн».

Відстеження основних виробничих показників візуалізується в системі Power BI. Це, в першу чергу, автоматизований контроль комерційної прибутковості вагонів на добу (в проміжку від навантаження до наступної фактичного навантаження), виконання плану щоденного доходу від оперування (план / факт), контроль витрат на порожній пробіг (в% і в тг.), динаміка отцепок і випуску вагонів з ремонту, контроль непродуктивних простоїв вагонів більше 2-х діб, і багато іншого.

Вагони в надійних руках

Цього року КТТ планує запуск ще цілого ряду нововведень. У тому числі впровадження систем ВРМ (подальша оптимізація та автоматизація окремих бізнес-процесів) і інтегрованого планування. Також запланований перехід на електронне внутристанционного оформлення адресної подачі вагонів під навантаження клієнтам відповідно до черговості і запуск особистого кабінету для клієнтів на сайті АТ «Қазтеміртранс».

– Зареєструвавшись на нашому сайті і отримавши доступ до особистого кабінету, клієнт зможе скористатися електронним калькулятором для розрахунку ставки тарифу оператора, а також оформити заявку на укладення договору, розрахунок складного логістичного або мультимодального маршруту. Особистий кабінет дозволить стежити за дислокацією вагонів на шляху прямування, операційним балансом свого особового рахунку в КТТ. У перспективі можливо, за допомогою ЕЦП ми будемо відразу обмінюватися оригіналами і підписами, обіцяє генеральний директор АТ «Қазтемiртранс» Даурен Бімов.

Реалізація проєкту «КТТ – єдиний оператор».

Згідно з концепцією, на сьогоднішній день, КТТ вже є єдиним оператором МПС вагонів на території РК, що дозволила нам взяти під контроль роботу конкурентного парку, регулювати їх курсування та цінову політику на ринку операторських послуг.

Далі в опрацюванні питання організації єдиного центру надання послуг на стикових прикордонних станціях Достик і Алтинколь.

На сьогоднішній день, в період різкого спаду ринку і серйозного профіциту вагонів, КТТ, на основі укладених сервісних контрактів з клієнтами, гарантовано забезпечив обсягами 60% свого парку вагонів із зафіксованими на рік тарифами. Натомість клієнти отримають гарантоване першочергове забезпечення вагонами в період дефіциту, стабільність і високий сервіс. Решта 40% парку вагонів будуть спрямовані на обслуговування разових клієнтів.

Налагоджені партнерські взаємини з великими операторами СНД дозволять КТТ зберегти позиції лідера – найбільшого оператора на ринку РК і забезпечувати потреби клієнтів у вантажних вагонах за найоптимальнішими тарифами і на базі високого сервісу.

Газета «Қазақстан теміржолшысы»