PKP Polskie Linie Kolejowe SA (PKP PLK) – польський менеджер інфраструктури розглядає можливість розширення ліній в агломерації Катовіце у відповідь на збільшення пасажирських та вантажних перевезень, про це пише REUA з посиланням на Global Railway Review.

Компанія PKP PLK акцентує увагу, що розвиток залізничного транспорту в провінції має бути зосереджений на нових можливостях залізниці: покращити пасажирське сполучення та перевезти більше вантажу в агломерації Катовіце. Зокрема, дослідження повинно дати оцінку потенціалу збільшення пропускної спроможності залізниці при будівництві додаткових колій на маршруті Катовіце – Мисловіце.

Зокрема, інвестиційний план передбачає розділення пасажирського та вантажного руху, у тому числі, міжміського руху, що дозволяє збільшити пропускну спроможність на обох лініях руху, включно з маршрутами між Катовіце та Краковом. Аналіз також поширюється на оцінку будівництва нових зупинок, разом з шахтою Мисловіце, задля того, щоб залізничний транспорт став ще більш доступним для громадян провінції.

Предметом дослідження також є  вдосконалення залізничного вантажоперевезення в Сілезії. Будуть досліджені варіанти адаптації для Семяновіце-Шльонські, Катовіце-Шопініце-Північ, Катовіце-Муховець, Мисловіце, Бжезіни Шльонські та Пекари-Шльонські. Зокрема, Шарлей буде оцінений на предмет потенційного обслуговування більш довгих вантажних поїздів, довжиною до 750 м.

Дослідження повинно проаналізувати п’ять залізничних ліній, а саме: Освенцім – Катовіце (№ 138), Явожно Щекова – Мисловіце (№ 134), Катовіце-Шопініце Полочне – Хожув Старий (№ 161), Домброва Гурница Торовава – Паневник (№ 171), Хожув Старий – Радзінковіце (№ 145), щоб визначити масштаб робіт щодо поліпшення умов подорожей та вантажних перевезень.

Щодо пропозиції, розроблених в рамках дослідження, пройдуть консультації з перевізниками, які здійснюють або мають намір здійснювати залізничні перевезення в агломерації Катовіце. Це дозволить враховувати прогнози пасажирських та вантажних перевезень при визначенні можливих варіантів інвестицій.

PKP PLP передбачає завершення дослідження між 2020 та 2023 роками.

Нагадаємо, в межах агломерації Катовіце лежить найзахідніша станція ширококолійної мережі PKP LHS, якою без зміни рухомого складу та перевантаження доставляють вантажі від українського кордону.